Hockeyclub Inter Mol erg aangeslagen na elektrocutie: “We hebben de slachtoffers meteen onder de douche gezet”

© bfm, rr

De leden van HC Inter Mol zijn erg aangeslagen door de gebeurtenissen van zaterdagavond waarbij twintig gewonden vielen bij een elektrocutie. De club besliste toch om op zondag opnieuw tot de orde van de dag over te gaan en de hockeywedstrijden door te laten gaan.

Annelies Frederickx

Bij Hockeyclub Inter Mol sloeg het noodlot zaterdagavond toe. Tijdens de titelviering van de meisjes U19 raakte een serpentineslinger een hoogspanningskabel, waarna een stroomontlading richting de grond ontstond en twintig mensen gewond geraakten.

Hockeyclub Inter Mol is nog onder de indruk van de dramatische gebeurtenissen. Voorzitter Hans Trimpeneers was op het moment van de elektrocutie niet aanwezig op de terreinen aan de Emiel Becquaertlaan, maar hij haastte zich meteen na het incident naar de club.

“Onze meisjes U19 hadden net de beslissende titelwedstrijd gewonnen en maakten een ererondje voor de supporters. Daarna verzamelden ze in het midden van het veld voor de gebruikelijke groepsfoto en staken zogeheten party poppers af. De vreugde was immens, maar daar kwam in één seconde verandering in, letterlijk door een donderslag bij heldere hemel.”

“Een serpentine uit een confettikanon raakte een hoogspanningskabel. De gevolgen waren dramatisch. Twintig mensen raakten gewond, van wie er drie ernstig aan toe zijn. De andere aanwezigen hebben snel en adequaat gehandeld. Omdat er sprake was van brandwonden, heeft men de slachtoffers meteen onder de douches geplaatst en besprenkeld met water. Gelukkig is iedereen heel koelbloedig gebleven. Ondertussen werden de hulpdiensten verwittigd en die waren snel ter plaatse.”

Familieclub

“Het hele gebeuren had uiteraard een serieuze impact op de speelsters en de supporters. De elektrocutie gebeurde net aan de kant van de Molse supporters en dus kent iedereen de slachtoffers. We zijn een echte familieclub met grootouders, ouders en kinderen. De leeftijden van de slachtoffers variëren van 8 tot 80 jaar, wat daar een duidelijk voorbeeld van is. We vormen een hechte gemeenschap en daarom ook zocht iedereen zaterdagavond meteen steun bij elkaar. De hele hockeyfamilie werd hier namelijk door getroffen.”

De gebeurtenissen hadden uiteraard een grote impact, maar de club besliste om zondagmorgen gewoon tot de orde van de dag over te gaan. “Onze gedachten zijn uiteraard bij de slachtoffers. Drie van hen liggen nog in gespecialiseerde ziekenhuizen, maar hun toestand is stabiel. Wat zaterdagavond gebeurde, heeft uiteraard een diepe indruk nagelaten, maar we laten de clubactiviteiten op zondag doorgaan. Dat was een moeilijke beslissing, maar het gewone leven gaat door”, aldus nog voorzitter Hans Trimpeneers.

Groepsmoment

“Het hockeyseizoen loopt stilaan af en twee ploegen spelen op zondag nog een beslissende wedstrijd. De twee matchen gaan door, maar dat zal uiteraard op een serene manier gebeuren. Ik spreek de spelers toe voor de match en er zal ook stilte in acht genomen worden. We zijn namelijk allemaal sowieso in gedachten bij de slachtoffers. De mensen van slachtofferhulp zijn op zondag niet meer aanwezig op de club, maar ik kan wel met hen contact opnemen indien nodig. Ik weet niet of de betrokkenen van zaterdag ook zondag naar de club komen, maar het kan helpen bij het verwerkingsproces om onze geliefde sport samen te beleven.”

De meisjes U19, die alles voor hun ogen zagen gebeuren, krijgen ook de nodige psychosociale begeleiding. “Dinsdagavond stond normaal de laatste training van de betrokken jeugdploeg op het programma, maar daar gaan we na de recente dramatische gebeurtenissen een groepsmoment van maken. Dan kunnen de meisjes het traumatische tafereel samen herdenken en hopelijk ook verwerken.”