PS-schepen voor Gelijke Kansen doet homofobe uitspraken over collega

© Belgaimage / Ans-commune.be

In Ans (provincie Luik) heeft een PS-schepen zijn MR-collega en eerste schepen Thomas Cialone vrijdagavond tijdens een lokaal feest verbaal op de korrel genomen omwille van diens seksuele geaardheid. Henri Huygen, als schepen belast met Gelijke kansen, verklaarde aan verschillende personen dat “relaties tussen mannen onnatuurlijk zijn”. Korte tijd nadien herhaalde hij zijn woorden in het bijzijn van Cialone zelf. Dat heeft Belga uit eensluidende bronnen vernomen.

Huygen, bij de komende gemeenteraadsverkiezingen 5de op de PS-lijst, zou tijdens het feest vrouwelijke danspasjes hebben uitgevoerd vlakbij een tafel waaraan enkele MR-verkozenen zaten, zeggende dat “men dit bij de MR gewoon is”. Hij alludeerde daarmee op de seksuele geaardheid van eerste schepen Thomas Cialone, die zelf niet aanwezig was. Er ontstond een discussie en Huygen ging nog een stapje verder door te stellen dat “relaties tussen mannen tegennatuurlijk zijn”. Enige tijd later sprak de socialistische politicus ook Cialone zelf aan en herhaalde zijn eerdere uitlatingen.

De MR-schepen heeft inmiddels laten weten maandag een klacht te zullen indienen. Voorts wil hij het interfederaal gelijkekansencentrum Unia inschakelen. “Aanvankelijk had ik besloten om geen klacht in te dienen, maar toen bedacht ik me dat dergelijke woorden uit de mond van een politiek figuur en toekomstig kandidaat, die momenteel belast is met Gelijke Kansen, simpelweg schandalig zijn. Het is een aanval op alle homoseksuelen wereldwijd en sommigen onder hen lijden onder dit soort publieke verklaringen”, aldus Cialone in een reactie aan Belga.

Di Rupo reageert

Huygen zelf en de lokale PS zijn voorlopig niet bereikbaar voor commentaar, Di Rupo reageerde wel al. “Indien de uitspraken van Huygen bewezen worden, kan hij bij de gemeenteraadsverkiezingen niet opkomen voor de PS”, dat heeft de PS-voorzitter zaterdagavond nog in een communiqué laten weten. Volgens Di Rupo gaat het om uitspraken die haaks staan op de socialistische waarden van gelijkheid, broederschap, vrijheid en rechtvaardigheid. “Het is onaanvaardbaar dat een socialistische verkozene, die bovendien schepen voor Gelijke Kansen is, onze fundamentele waarden negeert. Zo’n persoon kan op geen enkel niveau de PS vertegenwoordigen”, aldus Elio Di Rupo.

Huygen werd intussen gehoord en ontkent de vermeende feiten, laat de lokale afdeling van de PS weten. Ze vraagt evenwel dat Huygen publiekelijk zijn verontschuldigingen aanbiedt, los van de vraag of de uitspraken in kwestie nu wel of niet aanleiding konden geven tot interpretatie. De partij voegt er aan toe dat ze onder geen beding homofobe uitspraken of gedrag van haar leden kan goedkeuren. Maar, luidt het verder, in afwachting van de eventuele excuses en mogelijk verdere ontwikkelingen in de zaak wil de partij zich nu nog niet uitspreken over het lot van de schepen en toekomstige kandidaat op de lijst. Ze wijst erop dat in deze verkiezingstijd de nodige voorzichtigheid aan de dag moet worden gelegd, maar laat tegelijk verstaan dat ze later alsnog en indien nodig met de nodige vastberadenheid zal reageren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen