Themabeeld© Shutterstock

Bedreigingen en vernederingen van lhbtiq+-jongeren fors toegenomen

Twee op de drie lhbtiq+-personen in België (67 procent) zeggen dat ze tijdens hun tijd op school vernederd, bedreigd of belachelijk gemaakt zijn omwille van hun gender of seksuele oriëntatie. Dat blijkt dinsdag uit een nieuw rapport van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA), dat in 2023 meer dan 100.000 personen uit heel Europa heeft bevraagd. In 2019 maakte 50 procent van de Belgische respondenten gewag van zulke ervaringen op school.

jvh
Bron: BELGA

In 2023 ervoer meer dan 1 op de 3 personen uit de lhbtiq+-gemeenschap (36 procent) in het dagelijkse leven discriminatie op grond van de eigen identiteit. Dit is een lichte daling ten opzichte van 2019 (toen 42 procent), maar omdat slechts 1 op de 10 betrokkenen incidenten meldt, blijft discriminatie veelal onzichtbaar, zegt het FRA. In België maakte vorig jaar 30 procent gewag van discriminatie, tegenover 39 procent in 2019.

Het aantal lhbtiq’ers dat te maken heeft gehad met geweld en/of met door haat gemotiveerde intimidatie, is over heel Europa dan weer gestegen. Vijftien procent van de Belgische respondenten zegt in de vijf jaar voor de enquête werd afgenomen, te zijn aangevallen (EU-27: 13 procent). In de voorbije twaalf maanden werd 6 procent aangevallen (EU-27: 5 procent) en 53 procent lastig gevallen (EU-27: 54 procent).

Een opvallend cijfer is dat 67 procent van alle Belgische respondenten zegt tijdens zijn/haar/hun jaren op school het slachtoffer te zijn geworden van pesterijen, plagerijen, beledigingen of bedreigingen omdat ze zich tot de lhbtiq+-gemeenschap rekenen. In 2019 was dat nog 50 procent. Ons land volgt daarmee een Europese trend.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy noemt de cijfers uit de studie “schokkend”. Ze tonen volgens haar aan dat “er nog veel werk nodig is om ook in ons land gelijke rechten, vrijheden en een zorgeloos leven voor lhbtiq+-personen te garanderen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer