© BELGIAN_FREELANCE

Brussels Airlines vecht nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport aan

Brussels Airlines stapt naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport omdat volgens de luchtvaartmaatschappij de Europese regels niet werden gerespecteerd. Dat laat Brussels Airlines zaterdagochtend weten.

lto
Bron: BELGA

De Vlaamse regering keurde de nieuwe vergunning in maart goed. Die voert geen verbod in op nachtvluchten, maar legt wel het maximaal aantal vliegbewegingen van 240.000 per jaar op vanaf 2032 en voorziet in maatregelen om de geluidshinder voor omwonenden te beperken.

“Na een grondige analyse van de milieuvergunning voor Brussels Airport zijn we van mening dat het vluchtplafond, zoals het vandaag wordt opgelegd, de toekomstige mogelijkheden voor Brussels Airlines drastisch zal beperken”, reageert de Belgische luchtvaartmaatschappij, onderdeel van de Duitse groep Lufthansa. Ze hekelt dat bij de nieuwe vergunning de door Europa opgelegde procedure van een “gebalanceerde aanpak” niet zou zijn gevolgd.

“Wanneer overheden beperkingen willen opleggen aan Europese luchthavens om de geluidsoverlast te beperken, zijn er strikte Europese procedures die gevolgd moeten worden”, zegt Brussels Airlines. “Operationele beperkingen kunnen enkel worden toegepast nadat eerst andere mogelijkheden werden onderzocht, en dus niet als eerste toevlucht.”

De luchtvaartmaatschappij benadrukt nog dat ze “geen bezwaar heeft tegen doelstellingen om geluidsoverlast tegen te gaan en om de uitstoot van de luchtvaartsector te verlagen”, klinkt het. “Deze procedure heeft enkel tot doel om de ‘Balanced Approach’ toe te passen.” Die zou moeten leiden tot “een evenwicht tussen milieu, leefbaarheid en economische ontwikkeling”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER