Het tienerkoor van Villanella is door het dolle heen met de hoogste eer.© Villanella

Villanella-koren schitteren op Europees Muziekfestival voor de Jeugd: eerste prijs met summa cum laude

Laakdal -

Vier zangkoren van Villanella uit Laakdal veroverden een eerste plaats op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Pelt. Het tienerkoor behaalde zelfs de hoogste eer: summa cum laude. “We werden omschreven als uniek.”

Annelies Frederickx

In het Limburgse Pelt vond het voorbije weekend het Europees Muziekfestival voor de Jeugd plaats. Het EMJ, dat aan de 72ste editie toe was, is een begrip in de muzikale wereld. In totaal namen zaterdag en zondag 3.000 jongeren uit 19 landen deel met 91 koren. De deelnemers kwamen overwegend uit Europese landen, maar er waren ook koren uit Congo, Oekraïne en Ecuador afgevaardigd. Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd lokte liefst 15.000 toeschouwers.

Instrumentaal en vocaal

“Het EMJ is een internationaal muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt, het ene jaar instrumentaal en het andere jaar vocaal”, legt An Alen uit, de dirigente van de Villanella-koren. “Wij nemen nu twaalf jaar deel, dus dit was onze zesde deelname. De allereerste keer was dat nog erg kleinschalig met slechts een koor. Daarna is het in stijgende lijn gegaan en het voorbije weekend namen we met vier koren deel.”

Vier eerste plaatsen

De vier Laakdalse koren kwamen uit in verschillende leeftijdscategorieën. “Ons kinderkoor, onder leiding van Laure Sannen, telt 18 kinderen tussen 7 en 11 jaar. Het tienerkoor was met 21 zangers van 12 tot 15 jaar aanwezig. Bij de jeugd van 16 tot 25 jaar traden we aan met een meisjeskoor en een gemengd koor. Opmerkelijk: onze vier koren behaalden allemaal een eerste plaats.”

In Pelt keken 15.000 toeschouwers naar de optredens van de koren.© EMJ

In totaal reikte de jury zaterdag en zondag zes summa cum laudes uit en die hoogste eer was ook weggelegd voor het tienerkoor van Villanella. “In die leeftijdscategorie behaalden we inderdaad summa cum laude, wat betekent dat de punten van de jury 98 procent of meer waren. Het juiste puntenaantal vernemen we binnenkort, wanneer we het definitieve juryrapport ontvangen”, aldus nog dirigente An Alen.

“Dat puntenaantal weerspiegelt de algemene indruk die de jury kreeg, als het ware het gevoel dat ons optreden opwekte bij de juryleden en de toeschouwers. Een bekende dirigent, die met zijn koor al eens de World Choir Games won, kwam na de wedstrijd naar mij en omschreef ons als ‘uniek’.”

Sterke emoties

De Villanella-koren waren met die summa cum laude niet aan hun proefstuk toe, want in het verleden behaalden ze al twee keer die hoogste eer. “Dit was inderdaad de derde keer dat we de hoogste eer behaalden, maar het blijft altijd erg speciaal”, weet An Alen nog. “De kinderen hebben hier heel hard voor gewerkt. Dankzij hun inzet en geduld zetten ze een prestatie neer met een sterk visueel beeld en vooral ook met sterke emoties in de verschillende stukken.”

Acht uur per dag

Die topprestatie kwam er niet toevallig. “Alle koren hebben hier maandenlang keihard voor gewerkt”, vertelt de dirigente trots. “Drie weken geleden trokken we drie dagen naar Lier. We verbleven er in een jeugdherberg, vlak naast de muziekacademie. Daar repeteerden we acht uur per dag, wat heel intensief was. Voor onze deelname in Pelt brachten we ook nog twee concerten op één dag in de kerk van Veerle. Die optredens waren onze generale repetitie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners