© JAA

Oostrand ijvert voor groene long

Ten oosten van Antwerpen liggen 2.700 hectare verspreide en dus kwetsbare natuurgebieden. N-VA wil die aan elkaar haken tot een stevig lappendeken. “Zo creëren we een enorme groene long rond de stad”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). Alle burgemeesters van de betrokken gemeenten reageren enthousiast op het zogenaamde Groen-kruis.

jan auman

De naam Groen-kruis is afgeleid van de vorm die de nu nog geïsoleerde natuurgebieden ten oosten van Antwerpen zouden aannemen wanneer ze aan elkaar gelast worden. De burgemeesters van Deurne, Ekeren, Schoten, Schilde, Wijnegem en Wommelgem zijn allemaal enthousiast over het plan en werken voluit mee om de groene ambities van de zwart-gele provinciaal bestuurder Luk Lemmens te realiseren. Dat ze allemaal tot dezelfde politieke familie behoren, zal vast geen nadeel geweest zijn om alle betrokkenen op dezelfde lijn te krijgen.

Maarten De Veuster, burgemeester van Schoten en een van de ‘ridders van het Groen-kruis’, is zo eerlijk om de inspiratiebron van het N-VA-concept te vermelden: GruunRant, de apolitieke burgerbeweging van zijn dorpsgenoot Jef Rombouts, die al enkele jaren ijvert voor het aaneensmeden van groengebieden zoals Oude Landen (Ekeren), Calixberg (Schoten), Ertbrugge (Deurne), Fortvlakte (Wijnegem) en De Keer (Wommelgem).

300.000 euro

“Wij willen dat prima plan nu uitvoeren door hier en daar ontbrekende verbindingen tussen deze gebieden te realiseren”, zegt Luk Lemmens. “We hopen op goedkeuring van dit project door de Vlaamse overheid, maar anders zal de provincie hier zelf haar schouders onder zetten. Met 300.000 euro kunnen we de volgende drie jaar al heel wat missing links groen inkleuren.”

Frank Gys is als burgemeester van Wommelgem graag partner in dit strategisch project. “We proberen een tegengewicht te bieden tegen de versnippering van open ruimte en groenzones. Dat is voor onze inwoners zeker een meerwaarde, want de oostrand van Antwerpen is een regio met een hoge verstedelijkingsgraad.”

Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor het Rivierenhof, ziet kansen. “Het park in Deurne is al een zeer populaire recreatieplek voor de inwoners van de oostelijke randgemeenten. Straks zal men ook via verschillende trage wegen en veilige fietsverbindingen een uitstapje kunnen maken naar ons prachtige provinciaal domein.”

Hoogmolenbrug

De N-VA-bestuurders willen in één keer de klimaatdoelstellingen halen, zorg dragen voor de waterhuishouding en de luchtkwaliteit. De eerste concrete groene corridor die gerealiseerd zal worden is de ecostrook die geïntegreerd wordt in de nieuwe Hoogmolenburg, tussen Schoten, Wijnegem en Deurne. Naast auto’s, fietsers en voetgangers, zal ook klein wild daar straks comfortabel kunnen oversteken.

En natuurlijk zijn alle betrokken burgemeesters ook eensgezind over de in het Toekomstverbond besliste A102. Die kan er alleen komen diep onder de grond, door aanleg van een geboorde tunnel. Die nieuwe autoweg tussen Ekeren en Wommelgem is de grootste bedreiging van het Groen-kruis.