Luister naar

Vitens waarschuwt: lage waterdruk in Friesland en Overijssel

Nieuws
Door de aanhoudende droogte kunnen mensen in het noorden en oosten van Nederland te maken krijgen met een lagere waterdruk dan gebruikelijk. Daarvoor waarschuwt waterbedrijf Vitens.
Eline Kuijper Eline Kuijper
dinsdag 17 juli 2018 om 21:29
Als iedereen tegelijk gaat douchen, wordt de waterstraal zwakker.
Als iedereen tegelijk gaat douchen, wordt de waterstraal zwakker. anp / Rob Engelaar

Zwolle

Waardoor ontstaat de lage waterdruk?

Door de lange warme en droge periode gebruiken we meer water dan gebruikelijk. We douchen vaker, geven de planten meer water en vullen zwembadjes voor de kinderen. In sommige regio’s in Overijssel en Friesland wordt er zelfs 45 procent meer water gebruikt dan gemiddeld. ‘Wanneer je in een hotel of op de camping met z’n allen tegelijk gaat douchen, krijg je een zwakkere straal. Dit is hetzelfde effect’, legt woordvoerder Roeland Kimman van ­Vitens uit.

Om welke gebieden gaat het?

In Friesland gaat het om gebieden langs de kust, de Zuidwesthoek, Lemmer, Sneek, Oosterwolde, Appelscha, Ureterp, Dokkum en Dongeradeel. In Overijssel is de lage druk te merken langs de Overijsselse Vecht en in de omgeving van Enschede. In Flevoland merken inwoners van de Noordoostpolder mogelijk lagere druk. Overigens roept het waterbedrijf al tweeënhalve week mensen op om hun watergebruik te minderen en te spreiden in verband met de droogte.

Wanneer kunnen watergebruikers het merken?

Met name in de gebruikelijke piekmomenten aan het begin en het einde van de dag. ’s Ochtends ligt die tussen zes en negen uur en ‘s avonds tussen zes en acht. De piek aan het einde van de dag wordt de laatste weken steeds langer, zegt woordvoerder Kimman. ‘Door de warmte gaan mensen vaker douchen. Normaal gesproken duurde de piek ’s avonds tot acht uur, maar nu gaat het tot elf uur door.’ Er zit nog voldoende water in de grond, zegt Kimman. ‘De uitdaging is nu de infrastructuur. Als we niet allemaal tegelijk de kraan opendraaien, gaat het goed.’

Wat kunnen huishoudens doen?

Het watergebruik zo veel mogelijk tot de daluren beperken. Bijvoorbeeld door de wasmachine en vaatwasser ’s nachts aan te zetten en zo mogelijk overdag te douchen. En natuurlijk door minder water te gebruiken. Zo adviseert Vitens om de tuin met gebruikt water te besproeien. Bijvoorbeeld door een bak in de gootsteen te plaatsen die water opvangt van het groenten wassen. Of door het zwembadje voor de kinderen te legen bij de planten. Zelfs het water uit de opvangbak van de wasdroger kan over de tuin.

Wat kan het waterbedrijf eraan doen?

Als de oproep aan consumenten onvoldoende helpt, kan Vitens de waterdruk zelf verlagen. Het bedrijf gebruikt met name grondwater, waarvoor het op honderd locaties reservoirs heeft. Met een drukpomp kan het aantal bar worden teruggedraaid waardoor er minder water per seconde door de leidingen stroomt. Vitens zet dat middel bijna nooit in, maar binnen het bedrijf wordt er nu over de optie gesproken. Op de lange termijn zoekt Vitens nieuwe locaties om water te winnen. Volgens het bedrijf neemt het watergebruik in Nederland toe.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’