Met gsm-houders en oplaadpunten: De Lijn kan tot honderd Spaanse e-bussen bestellen

Soortgelijke bussen rijden al rond in Barcelona.© Getty Images

De Lijn kan tot honderd elektrische bussen voor ‘hoogwaardig openbaar vervoer’ (HOV) bestellen bij Irizar E-Mobility. De Spaanse constructeur won de aanbesteding voor een raamovereenkomst.

scl
Bron: BELGA

De Spaanse busbouwer diende volgens de De Lijn de beste van drie offertes in. De deal doet denken aan het akkoord met Chinese busbouwer BYD. De 92 elektrische stadsbussen die het bedrijf toen bestelde in China, bleek een doodsteek voor busbouwer Van Hool uit Koningshooikt.

De aanbesteding met Irizar gaat om moderne harmonicabussen, zogenaamde HOV-bussen. Die modellen zijn bedoeld voor langere afstanden, met een focus op reizigerscomfort. “Ze beschikken bijvoorbeeld niet alleen over USB-laadpunten voor gsm’s, maar ook over gsm-houders en leeslampen”, zegt De Lijn. “Er zijn ook zetels met een hogere rugleuning en via lagere en bijkomende glaspartijen komt er meer natuurlijk licht in de binnenruimte.”

LEES OOK. Voorzitter TreinTrambus en ACV-vakbondsman over De Lijn: “Laat elektrificatie los en koop tweedehands dieselbussen uit buitenland”

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) verwijst onder meer naar de situatie in haar eigen provincie. “Ze vormen een goede oplossing om de onderontwikkeling van het spoornet in Limburg op te vangen”, zegt ze. “Zo komt er een HOV-verbinding tussen Hasselt en Maasmechelen en later ook van Hasselt naar Maastricht en naar Noord-Limburg.”

117 miljoen

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij plaatst voor alle duidelijkheid nog geen bestelling bij Irizar. “Voor de De Lijn is het een kwestie van goede voorbereiding waardoor alles sneller kan gaan”, zegt woordvoerder Frederik Wittock. “Er moet dan niet nog een aanbesteding gedaan worden eens de beslissing om bussen te bestellen wordt genomen.”

Wanneer dat zou gebeuren, is nog niet duidelijk. Bij honderd e-bussen zou het gaan om een investering van 117 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen