Direct naar artikelinhoud
Terreur

Advocaat Sven Mary vindt 20 jaar cel voor Abdeslam en Ayari 'onbegrijpelijk'

Sven Mary en confrater Romain Delcoigne staan de pers te woord.Beeld Photo News

Salah Abdeslam en Sofien Ayari zijn allebei veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens moordpoging, een week voor de aanslagen van 22 maart. Sven Mary, advocaat van Abdeslam, noemt het verdict ’ongelofelijk’.

Op 15 maart 2016 deed een gemengd politieteam een huiszoeking in de Driesstraat in Vorst. Het was de schuilplaats van de toen al drie maanden voortvluchtige Salah Abdeslam (28) en IS-strijders Sofien Ayari (24) en Mohamed Belkaïd. De agenten werden onmiddellijk beschoten. Terwijl Abdeslam en Ayari vluchtten via het dak, ontstond een vuurgevecht met Belkaïd, die uiteindelijk zou worden doodgeschoten door een scherpschutter van de speciale eenheden.

De correctionele rechtbank acht beiden nu schuldig aan 'moordpoging in een terroristische context'. Volgens de rechtbank heeft naast Belkaïd minstens een van de twee anderen ook het vuur geopend. Bovendien hadden de drie op voorhand afgesproken om zich met vuurwapens tegen een politie-inval te verzetten.

De daders gebruikten oorlogswapens, en vuurden 34 keer, wat volgens de rechtbank wijst op een 'intentie om te doden'. Een van de agenten raakte gewond aan het hoofd, wat voor de rechtbank het bewijs van een intentie om te doden.

Geen DNA-sporen

Tijdens het proces liet Abdeslam zich maar één keer vanuit zijn Franse gevangeniscel naar Brussel overbrengen. Hij weigerde die eerste dag om op te staan toen rechter Marie-France Keutgen hem daartoe hij uitnodigde. Hij wou verder enkel kwijt dat hij deze rechtbank niet erkende. Sven Mary, de advocaat van Abdeslam, pleitte tijdens het proces een procedurefout en voerde verder aan dat zijn cliënt onmogelijk kon hebben geschoten. Hij noemde het verdict “onbegrijpelijk” en “ongelofelijk”.

Mary: “In het vonnis staat woordelijk dat ook al is er op geen enkele van de drie wapens in de Driesstraat DNA van Salah aangetroffen, dat niet betekent dat hij het wapen niet vast heeft gehad. Dit is een totaal omdraaien van een vermoeden van onschuld naar een vermoeden van schuld. Jan Jambon heeft ooit al eens verklaard dat voor dit soort mensen onze wetten niet gelden. Nu zit je met een rechtbank die het woord bij de daad voegt.”

'Dit is een totaal omdraaien van een vermoeden van onschuld naar een vermoeden van schuld'
Sven Mary, advocaat Abdeslam

Ook de advocaten van Ayari voerden tijdens het proces aan dat hun cliënt er die dag bewust voor koos te vluchten, zeker nadat Belkaïd als enige getrainde schutter van de drie al na vijf minuten werd getroffen door een kogel.

Sven Mary: “Er zijn twee schietmomenten geweest. Eerst op de traphal, en daar zijn we zeker dat het Belkaïd was die schoot. Bij het tweede incident, waarbij die agent aan zijn hoofd werd geraakt en dat Belkaïd het leven zou kosten, waren de twee anderen allang gevlucht. Toch acht de rechtbank hen nu ook aan dat tweede schietincident schuldig. Men heeft zich bij het opstellen van dit vonnis in ongelofelijke bochten gewrongen.”

Frans proces in 2019

Abdeslam en Ayari hebben nu 30 dagen om beroep aan te tekenen. Verwacht wordt dat alvast Ayari dat zal doen. Volgens zijn advocaten probeert de Tunesiër zich in de gevangenis van Lantin te bevrijden van zijn IS-achtergronden.

Of ook Salah Abdeslam verder wil procederen binnen een rechtssysteem dat hij zegt niet te erkennen, is nog onduidelijk. “Met Salah weet je het nooit”, zegt Sven Mary. “De ene dag kan alles anders zijn dan de vorige.”

In de loop van 2019 start in Parijs het proces rond de aanslagen van 13 november 2015. Als enige overlevende dader zal Abdeslam daar wellicht worden berecht als hoofdverdachte. Momenteel probeert een team van jonge Parijse advocaten een strategie uit te dokteren, maar het is nog niet duidelijk of er met Abdeslam een zinnig gesprek te voeren valt.