Luister naar

Merkel en Franse prominenten willen actie tegen antisemitisme

Nieuws
Het toenemende antisemitisme in Duitsland en Frankrijk vraagt om actie, vinden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en drie­honderd Franse prominenten. ‘Antisemitisme gaat iedereen aan.’
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
maandag 23 april 2018 om 21:04
Inwoners van Jeruzalem steken kaarsen aan ter nagedachtenis aan de Joodse Mireille Knoll (85), die op 23 maart dit jaar om het leven werd gebracht.
Inwoners van Jeruzalem steken kaarsen aan ter nagedachtenis aan de Joodse Mireille Knoll (85), die op 23 maart dit jaar om het leven werd gebracht. ap / Mahmoud Illean en Thibault Camus

Parijs – Berlijn

Frankrijk is verworden tot ‘een theater van dodelijk antisemitisme’. Tegen deze Jodenhaat moet per direct opgetreden worden, voordat ‘Frankrijk niet langer Frankrijk is’.

Dat schrijven meer dan driehonderd Franse oud-ministers, schrijvers en artiesten in een manifest dat zondag in diverse Franse kranten werd afgedrukt. Ook oud-president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni zetten hun handtekening onder het document.

Directe aanleiding voor het manifest is de moord op de 85-jarige Mireille Knoll in Parijs. Op 23 maart werd de Joodse dood gevonden in haar appartement. Ze had elf steekwonden en haar lichaam was in brand gestoken.

Een jaar eerder werd de 65-jarige ­orthodox-joodse Sarah Halimi op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Een islamitische buurman mishandelde haar en gooide haar vervolgens uit het raam van haar ­appartement. Onlangs oordeelde een rechtbank dat de man haar alleen had vermoord omdat ze Joods was. De moorden op Knoll en Halimi zijn de jongste in een reeks van gewelddadigheden tegen Joden in Frankrijk. Het land heeft de grootste Joodse bevolking van Europa: een half miljoen. In de laatste twee ­decennia verlaten Joden echter in groten getale het land. Het Jewish Agency for Israel, dat de emigratie van Joden naar Israël coördineert, ­bericht dat sinds 2006 veertigduizend Joden uit Frankrijk zijn geëmigreerd. Ook in en rondom Parijs ­vertrokken de afgelopen jaren 50.000 Joden naar elders, uit angst dat ze in die omgeving niet veilig zouden zijn – een ‘stille etnische zuivering’, schrijven de Franse prominenten.

‘nieuwe vorm’

De oorzaak van de groeiende haat tegen Joden hangt volgens de ondertekenaars samen met de toename van het ‘radicaal islamisme’. Een Jood in Frankrijk heeft 25 keer meer kans om aangevallen te worden dan een moslim, schrijven zij. De media zouden daar bewust niet over berichten, omdat de islamitische radicalisering door een deel van Frankrijk opgevat wordt als een sociale revolutie. En antizionisten zouden de belagers van de Joden juist zien als ‘slachtoffers van de maatschappij’.

Ook in andere Europese landen rukt het antisemitisme op. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dit weekend dat haar land geconfronteerd werd met ‘een nieuwe vorm van antisemitisme’, meegebracht door ‘vluchtelingen en mensen van Arabische afkomst’.

Volgens de Afdeling voor Onderzoek en Informatie over Antisemitisme, een organisatie in Berlijn, vinden er in de Duitse hoofdstad dagelijks twee tot drie antisemitische incidenten plaats. Het aantal mensen dat ermee te maken krijgt, zou in 2017 zijn verdubbeld.

Vorige week ging een video viral waarin te zien was hoe twee mannen met keppeltjes in Berlijn aangevallen en uitgescholden werden. Een van hen werd met een riem geslagen, ­terwijl zijn belager ‘Jahudi’, Arabisch voor ‘Jood’, riep.

In een interview met de Israëlische tv-zender Channel 10 zei Merkel zich ervoor te schamen dat anno 2018 de Joodse instellingen, scholen en synagogen in Duitsland nog steeds onder politiebescherming moeten staan. Ze voegde eraan toe dat de regering een nieuwe commissaris heeft aangesteld om antisemitisme te bestrijden. ‘Dit gevecht moeten we winnen’, aldus de bondskanselier.

cruciaal

In Frankrijk eisen de ondertekenaars van het manifest dat de strijd tegen Jodenhaat op landelijk niveau aandacht krijgt. Ze vragen de Franse islam om daarin het voortouw te nemen en Koranverzen die oproepen tot het vermoorden van Joden, christenen en ongelovigen, achterhaald te verklaren.

De bedreiging van de Joodse gemeenschap is een bedreiging voor het hele land, stellen de prominenten. ‘Antisemitisme gaat iedereen aan. Onze Europese geschiedenis, en die van Frankrijk in het bijzonder, is om geografische, religieuze, filosofische en wettelijke redenen nauw verbonden met verschillende culturen, waarvan de Joodse cruciaal is.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Andrej Belooesov

Poetin ruilt trouwe defensieminister Sjojgoe in voor een econoom zonder oorlogservaring

De Russische president Vladimir Poetin ruilt zijn trouwe minister van Defensie Sergej Sjojgoe in voor Andrej Belooesov, een econoom zonder militaire ervaring. Het is de vraag of er in de praktijk veel zal veranderen voor de oorlog tegen Oekraïne.

Liudmila Kalashnik (88) wordt geëvacueerd uit Vovtsjansk, afgelopen zondag. Haar man stierf na een Russische raketaanval op het dorp.

Russische doorbraak dreigt in noorden van Charkiv: 'Wie niet wil sterven, moet nu met mij meegaan'

Rusland heeft de aanval geopend op het noorden van de Oekraïense provincie Charkiv. Met name bij de dorpen Vovtsjansk en Lyptsi wordt zwaar gevochten. De lokale autoriteiten zijn overgegaan tot evacuatie van de grensstreek.

Rook stijgt maandag op boven Gaza-Stad. Op de voorgrond is een Israëlische gepantserd voertuig te zien.

Israëls aanpak om Hamas te vernietigen werkt niet, oordeelt de VS. 'Het ontbreekt aan een plan'

Oplaaiende gevechten in Noord-Gaza hebben geleid tot ernstige Amerikaanse kritiek op de Israëlische manier van oorlogsvoering. Die zou slechts leiden tot nóg meer verwoesting en burgerdoden.

Afbeelding

LEGO sleept Nederlander voor rechter om inbreuk op merkrecht. 'Nogal verbaasd over deze claim'

LEGO, de grootste speelgoedfabrikant ter wereld, sleept een Nederlander in een kort geding voor de rechter. Volgens het Deense speelgoedbedrijf maakt hij inbreuk op het merkrecht.

Demonstranten zitten in een straat vlakbij het parlementsgebouw in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Georgische politie beëindigt protestactie tegen 'buitenlandse agent'-wet, parlement stemt deze week

De Georgische politie heeft een einde gemaakt aan de protestactie buiten het parlement tegen de ‘buitenlandse agent’-wet. Demonstranten vrezen dat de wet gebruikt zal worden om kritische geluiden te onderdrukken.

Joost Klein

Diskwalificatie kandidaat tijdens ESF is uitzonderlijk

Nooit eerder in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival werd een kandidaat tijdens het evenement gediskwalificeerd. Zaterdag werd bekend dat de Nederlandse inzending Joost Klein niet mee mag doen aan de finale.