© REUTERS

Oud-advocaat van Trump Michael Cohen getuigt in zwijggeldzaak tegen ex-president

Het proces tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump is maandag hervat met het begin van de langverwachte getuigenis van zijn voormalige advocaat, Michael Cohen. Cohen wordt door de aanklager opgeroepen vanwege zijn centrale rol bij de betaling van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniëls in 2016.

wver
Bron: BELGA

Cohen legde de eed af in de rechtszaal, terwijl Donald Trump onbewogen toekeek. De advocaat, indertijd een trouwe luitenant van de oud-president, is sindsdien zijn gezworen vijand geworden en is een van de belangrijkste getuigen op het proces.

LEES OOK.Stormy Daniels bijt van zich af tijdens vragen van Trump-advocate: “Als ik dit verhaal verzonnen had, zou het beter zijn”

Cohen, die de bijnaam ‘de pitbull’ kreeg, was diegene die Stormy Daniëls aan het einde van de presidentiële campagne in 2016 de 130 miljoen dollar betaalde om haar stilzwijgen te kopen over haar seksuele relatie met Trump. 

“Juridische kosten”

Toen Cohen in 2017 door Trump werd terugbetaald, werden volgens de aanklager deze uitgaven gemaskeerd als “juridische kosten” in de rekeningen van de Trump Organization holding. Een en ander moest verbergen dat het geld gebruikt werd om een schandaal te verdoezelen. 

De openbare aanklager vroeg eerder tijdens het proces al aan de jury om “een open geest” te hebben en “zorgvuldig al het bewijs te evalueren dat de getuigenis van Michael Cohen bevestigt”. “Tijdens deze rechtzaak zullen jullie veel te horen krijgen over Michael Cohen. Ik vermoed dat de verdediging er alles aan zal doen om zijn getuigenis te laten verwerpen, juist omdat die zo vernietigend is.”

LEES OOK. Trump reageert op berichten dat hij slaapt tijdens proces: “Ik sluit gewoon soms mijn mooie, blauwe ogen”

Trump zelf heeft alle tenlasteleggingen altijd ontkend en spreekt over een politiek gemotiveerde heksenjacht tegen hem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER