Pasta van de week

Pasta bolognese

Foto: Eefje De Coninck & Senne Van der ven

Iedere kok geeft zijn eigen draai aan dit wereldberoemde gerecht uit Bologna. Om alle misverstanden de wereld uit de helpen, werd eind vorige eeuw een oerrecept voor pasta bolognese neergeschreven: dat is terug te vinden in de archieven van het prestigieuze Accademia Italiana della Cucina. Toch blijven koks discussiëren over hoe de perfecte versie klaargemaakt moet worden. Met als gevolg dat er nog steeds honderden variaties op het originele recept bestaan. Ook dit recept is een eigen interpretatie.

eadt

Ingrediënten (voor 4 personen):

400 g rundergehakt

100 g pancetta

1 wortel

2 selderijstengels

1 kleine ui

1 teen knoflook

150 ml droge witte wijn

2 el tomatenpuree

1 blik van 400 g gepelde (kers)tomaten

2 ansjovisjes (optioneel)

5-tal blaadjes verse salie

Olijfolie

Zwarte peper en zout

Voor erbij: 500 g pasta (type malfadine of chitarra)

Bereiding

1. Hak de pancetta grof. Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot met stevige bodem op middelhoog vuur. Stoof hierin de pancetta. Reken op 5 minuten en roer af en toe om.

2. Hak ondertussen de groenten (wortel, selder, ui, knoflook) fijn. Doe bij de pancetta en stoof samen met een kleine snuf zout en peper zacht in 10 tot 15 minuten. Roer af en toe om. Voeg de ansjovis toe en roer voorzichtig tot hij na een minuut of twee uit elkaar valt. Meng er de tomatenpuree onder en bak tot alles na enkele minuten dieprood kleurt.

3. Kruid het gehakt met peper en zout. Bak in 5 minuten rul door het met de achterkant van een vork te pletten, zodat het uit elkaar valt en bruin kleurt. Blus met de wijn en laat verdampen. Doe de salie erbij (blaadjes mogen in hun geheel blijven) samen met het blik tomaten. Vul het blik voor de helft met water en giet dit er ook nog bij.

4. Laat ongeveer een uur heel zachtjes pruttelen zonder deksel op de pot. Zet daarna het deksel erop en laat nog minstens een uur (twee of drie mag ook) op een zo laag mogelijk vuur verder pruttelen (leg er indien nodig een warmteverdeler onder).

5. Kook de pasta in royaal gezouten water beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meng de pasta onder de saus samen met enkele lepels kookwater. Roer om tot het kookwater verdampt is en alle pastasliertjes bedekt zijn met een laagje saus.

Recept: Johanna Goyvaerts

Foto:Eefje De Coninck & Senne Van der ven

© Eefje De Coninck & Senne Van der ven