Direct naar artikelinhoud
Kankeronderzoek

Topwetenschapper overweegt België te verlaten wegens gebrek aan fondsen

Peter Carmeliet.Beeld Aurélie Geurts

Peter Carmeliet, die aan de wereldtop staat in het kankeronderzoek, overweegt “andere oorden op te zoeken” omdat hij hier onvoldoende financiering vindt. Bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek erkent men het probleem.

en

“Ik heb al vaak aanbiedingen uit het buitenland gehad, maar nu pas overweeg ik om andere oorden op te zoeken, want het wordt steeds moeilijker om geld te vinden voor het onderzoek in mijn laboratorium”, zegt Peter Carmeliet, internationaal gelauwerd onderzoeker en hoogleraar (KU Leuven/VIB) in een interview met deze krant.

Carmeliet noemt de situatie “problematisch” omdat het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) iedereen kansen wil geven terwijl de middelen niet voldoende verhoogd zijn. “Daardoor valt veel excellent onderzoek uit de boot”, aldus Carmeliet.

Carmeliet, die volgende week in Nederland de prestigieuze Heineken Prize krijgt, doet onder meer baanbrekend onderzoek naar de bloedvatvorming in tumoren. Zijn vertrek zou een aderlating betekenen voor het wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen.

Regels veranderd

“De FWO-regels zijn inderdaad veranderd zodat meer mensen een kans op financiering krijgen”, reageert Ignace Lemahieu, onderzoeksdirecteur van de UGent. Volgens hem is dat nodig om jonge onderzoekers kansen te geven en te vermijden dat het geld altijd naar dezelfde mensen gaat. “Maar dat is een fase”, zegt Lemahieu. “Het is op den duur net de bedoeling om grotere budgetten aan projecten toe te zeggen. Dat zal wel afhangen van hoeveel budget minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) daarvoor krijgt.”

Bij het FWO erkent men het probleem. "De slaagkansen zijn de laatste jaren inderdaad te laag geworden”, aldus een woordvoerder. “Maar we hebben maatregelen genomen om dat vanaf 2019 opnieuw op te trekken. Samen met het groeipad dat minister Muyters heeft uitgestippeld, zal dat ertoe leiden dat grotere onderzoeksprojecten net meer kansen zullen krijgen.” 

Het kabinet-Muyters kan nog geen details geven. "Dit zit mee in de begrotingsgesprekken. Wij hebben daar inderdaad gevraagd om de jaarlijkse dotatie voor het FWO te verhogen. Of dat ook zal lukken, is koffiedik kijken", zegt woordvoerder Thomas Pollet.

'We hebben maatregelen genomen zodat vanaf 2019 grotere onderzoeksprojecten meer kansen zullen krijgen'
Woordvoerder Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek