Antwerpse politie traint met patrouillehonden op het water: “Onderzoeken hoe teams elkaar kunnen versterken”

Antwerpen -

Kan de Antwerpse politie in de nabije toekomst honden inzetten voor interventies in de stadshaven? Op die vraag zocht de politie maandag een antwoord op het Eilandje. “Deze samenwerking heeft heel wat potentieel”, zegt de politie.

Een gewapende man met een mes zorgt voor tumult op het ponton aan het Kattendijdok, tijdens de zomermaanden een populaire hotspot op het Eilandje in Antwerpen. Dat was maandag althans het scenario van de oefening die de Antwerpse politie had opgezet. Die locatie was niet toevallig gekozen: het ponton is via het water het snelst bereikbaar.

Enter de Argus 22, de boot die de politie twee jaar geleden in dienst nam voor de veiligheid langs en op het water in de stadshaven. Speciaal voor de oefening zat ook patrouillehond Viktor aan boord. Met een flukse sprong belandt hij op het ponton, binnen enkele tellen had Viktor de gewapende man geneutraliseerd.

“Deze ochtend hebben we vooral gewerkt op gewenning”, legt inspecteur Glenn Lauwers van het hondenteam uit. “De honden konden op de boot kennis maken met het water, de wind en de omgeving, die ervaringen konden ’s middags gekoppeld worden aan een oefening. Die verliep vlot, mede omdat onze honden natuurlijk al een stevige opleiding achter de rug hebben.”

Naast de hondengeleiders van de politie keken ook de leden van het wijkteam Eilandje, waar de stadshaven onder valt, met een goedkeurend oog toe. “De Argus 22 werd de voorbije twee jaar reeds ingezet bij evenementen, maar ook bijvoorbeeld om overlastdossiers op te lossen”, vult commissaris Dennis Cuyvers van de regio West aan.

“We wilden met deze oefening bekijken in hoeverre de verschillende specialisaties binnen het politiekorps kunnen samenwerken en elkaar kunnen versterken, vandaag zagen we absoluut dat deze samenwerking heel wat potentieel heeft.”

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

© Sarah Van den Elsken

 (jtp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen