Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Dit moet u weten voor u gaat eten
Beeld AP

Kim Jong-un blijft aansturen historische gesprekken met de VS, Theo Francken (N-VA) ziet een tweede termijn op Asiel en Migratie best zitten en er is kans op hevig onweer over het hele land. Dit moet u weten alvorens aan de lunch- of brunchtafel aan te schuiven.

In het nieuws

1. Kim Jong-un wil "historische gesprekken met VS"

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is nog altijd bereid tot het "kernwapenvrij maken" van het Koreaanse schiereiland en is "vastberaden" op 12 juni met de Amerikaanse president Trump hierover te onderhandelen.

Trump blies de ontmoeting donderdag af vanwege de 'openlijke vijandelijkheden' in verklaringen van Noord-Korea's staatspersbureau. Pyongyang had de afgelopen weken meermaals in felle bewoordingen geklaagd over het feit dat Amerikaanse officials bleven aandringen op het Libië-scenario.

2. Theo Francken ziet tweede termijn op Asiel en Migratie best zitten: "Steeds meer steun in Europa"

Theo Francken (N-VA) ziet een tweede termijn als staatssecretaris voor Asiel en Migratie best zitten. "Op voorwaarde dat de kiezer een duidelijk mandaat geeft. Het werk is bijlange niet af. Maar we zijn goed bezig."

Lees verder onder de foto.

Theo Francken (N-VA) tijdens een lezing aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).Beeld Photo News

3. Dit verandert er op 1 juni

Op 1 juni veranderen er weer een aantal zaken in ons land. Onder andere het standaardtarief voor registratierechten bij de aankoop van een woning in Vlaanderen daalt op 1 juni van 10 naar 7 procent. Daarnaast vallen vanaf volgende maand nu ook het amateurvoetbal, vrouwenvoetbal en het jeugdvoetbal bij profclubs onder de aangepaste voetbalwet.

4. Genoten van de zon? Vandaag alweer onweer met mogelijke wateroverlast verwacht

Vandaag moeten we rekening houden met lokale onweersbuien die stevig uit de hoek kunnen komen. Weerdienst NoodweerBenelux waarschuwt voor enkele pittige exemplaren die reeds in de voormiddag vanuit Frankrijk kunnen binnendrijven. "Het zwaartepunt van de onweerachtige episode ligt echter in de namiddag waarbij de hoge temperatuur voor enkele hevige onweders zal zorgen.

5. "Ierland is geen katholiek land meer, het is een land met katholieken"

Ierland stemde voor legalisering van abortus. Is de rol van de katholieke kerk er uit gespeeld? Niet bij huwelijken en begrafenissen, wel bij morele kwesties, zegt hoogleraar sociologie Tom Inglis. "Ierland gaat steeds meer op andere westerse landen lijken."

Lees verder onder de foto.

In het nieuws
Beeld REUTERS

6. Colombia wankelt naar de stembus

Het Colombiaanse vredesproces zit in een impasse. Sinds het vredesakkoord van 2016 met guerrillabeweging Farc neemt het aantal doden en ontheemden toe. Dissidente guerrilleros nemen opnieuw de wapens op. En of het akkoord nog te redden is, hangt mede af van de presidentsverkiezingen vandaag.

7. De favoriete ochtendmuziek van Brihang: "Ik kan niet naar iemand als Boef luisteren"

Elke week vragen we een ongemeen boeiende medemens om vijftien platen te kiezen waarmee hij op zondag ontwaakt. Deze week: de Sunday Morning Playlist van Boudy Verleye aka Brihang.

Dit weekend in De Morgen

1. Fercio (27): "Waarom zou ik haar niet alles gunnen? Ik had maar één voorwaarde: niet in mijn bed en niet in mijn huis"

Introverte gamer Fercio (27) vond zijn grote liefde, maar verloor daarmee zichzelf. Hoewel hij na de breuk langzaam maar zeker zichzelf herontdekte, mist hij haar nog steeds.

2. 16 gouden lessen voor wie gaat verbouwen

Een verbouwing doet verschrikkelijke dingen met een mens, maar weet: het is allemaal niet voor niets. Wij trokken enkele verbouwers van onder het stof en ­verzamelden een handvol levenswijsheden voor De Verbouwer. Sterkte!

3. Hautekiet en opvolger Debecker: "Als het over racisme of Theo Francken gaat, weet je dat het moeilijk wordt"

Nog tien keer kruipt Jan Hautekiet achter de microfoon om de Radio 1-luisteraar een stem te geven in Hautekiet. Ondertussen staat Karolien Debecker te trappelen om zijn plaats vanaf september in te nemen. "Ik wilde niet de moeder van de MNM-luisteraars worden."

Jan Hautekiet is presentator op Radio 1, Caroline de Becker is presentatrice op MNM maar verhuist dit najaar naar Radio 1.Beeld Stefaan Temmerman