Direct naar artikelinhoud
Bellen metHans Vandeweghe

Hans Vandeweghe: ‘Ik vond de kwalificatie van Club Brugge voor de tweede ronde van de Champions League meer historisch’

Hans Vandeweghe: ‘Club Brugge mag dromen van een Europese finale, maar nu wordt het moeilijk.’Beeld Bob Van Mol/ Photo News

Club Brugge heeft de halve finale van de Conference League bereikt na een 0-2-overwinning tegen PAOK Saloniki. Wat betekent dit voor Club Brugge en voor het Belgisch voetbal? We vragen het aan sportjournalist Hans Vandeweghe. ‘Pas als Brugge de Conference League wint, zou ik van historisch spreken.’

Goeiemorgen Hans, hoe verliep de wedstrijd? Was het niet al snel duidelijk dat Club Brugge zich zou plaatsen?

“Het ging vlotter dan verwacht. Wellicht ook omdat de heisa vooraf, over de ‘Griekse hel’ waarin Club terecht zou komen, fel overdreven was. De supporters in Griekenland, en in andere landen in het zuiden van Europa, maken inderdaad veel lawaai, maar als je goed speelt als tegenstander is dat ook snel voorbij.

“Club Brugge speelde ook goed. Het was voor de rust al 0-2, en ze gaven geen enkele kans weg, waardoor de Grieken nooit aanspraak konden maken op meer. Brugge had het grote voordeel dat hun spits van 37 miljoen (Igor Thiago, DBA) niet kon spelen door een schorsing, waardoor ze Ferran Jutgla moesten opstellen. Dat is een speler die in die omstandigheden vlotter scoort. Gisteren maakte hij beide doelpunten.”

Hoe moeten we deze overwinning inschatten? Club Brugge is de eerste Belgische ploeg in 31 jaar die een Europese halve finale speelt.

“Al die titels over een ‘historische overwinning’ vind ik eerlijk gezegd zwaar overdreven. Is het niet normaal dat een Belgische club, de tiende competitie in Europa, in de derde klasse van het Europese voetbal eens de halve finale haalt? Bekijk de ploegen die Club Brugge in de vorige rondes al is tegengekomen. Besiktas, Lugano, Bodo Glimt, Molde en nu PAOK Saloniki. Dat zijn allemaal geen ploegen uit toplanden hé.

“Ik vind het dus een normaal resultaat. Iets anders was een blamage geweest voor het Belgisch voetbal. Het is zelfs eerder een blamage dat het al 31 jaar geleden was. Dan vond ik de kwalificatie van Club Brugge voor de tweede ronde van de Champions League vorig seizoen meer historisch.”

Zoals je zegt: het is ‘slechts’ de Conference League, het kleine broertje van de Champions en Europa League. Is het ook niet makkelijker geworden om Europees te schitteren, aangezien er ook veel meer ploegen Europees spelen?

“Dat is zeker zo. Er spelen veel meer ploegen Europees dan vroeger, en volgend jaar worden het er nog 10 à 15 procent meer, door de hervorming van de Champions League. Je moet bij wijze van spreken al je best doen om niet minstens een Europese voorronde te halen.

“Ik neem er even de cijfers bij. In de Conference League wordt in totaal 235 miljoen euro prijzengeld verdeeld, waarvan Club Brugge nu al 11 miljoen krijgt, en dat kan nog oplopen tot maximaal 16 miljoen als ze de beker winnen. Het prijzengeld in de Europa League is het dubbele, en in de Champions League wordt maar liefst 2 miljard euro verdeeld onder de deelnemers. Dat is negen keer meer dan in die derde klasse. Dat is dus ongeveer het niveauverschil.”

Over twee weken wacht Fiorentina in de halve finale. Dat is, alleszins op papier, een grotere naam dan PAOK Saloniki. Hoe schat je de kansen van Club Brugge in?

“Fiorentina is het nummer tien van Italië. Die Conference League is hun enige mogelijkheid om nog iets te halen dit seizoen. Zij gaan daar dus vol op inzetten. Club Brugge doet wel nog mee op twee fronten, want zij maken ook nog kans op de titel in België.

“De Serie A draait een veelvoud van de omzet van de Belgische competitie, daar spelen een aantal sterke ploegen en erg goede spelers. Het feit dat Charles De Ketelaere, een van de beste spelers bij Club Brugge van de voorbije jaren, nu niet meer meedoet bij Atalanta, een ploeg van ongeveer hetzelfde niveau als Fiorentina, zegt al veel. Ik schat de kansen voor Club op 40-60.”

Is het voorbarig om al te dromen van een Europese finale, zoals sommigen in Brugge al doen?

“Ze mogen dromen, maar nu wordt het moeilijk. Nu komen er tegenstanders van een ander niveau. Als Club Brugge de finale haalt, dan zou dat een sterke prestatie zijn. Daarin wacht dan vermoedelijk Aston Villa, want die schat ik toch een pak hoger in dan Olympiakos. Aston Villa staat momenteel vierde in de Premier League. Pas als Brugge daar van wint, en dus de Conference League wint, zou ik van historisch spreken.”

Bart Verhaeghe pleit al voor uitstel in de competitie. Hoe kijk je daar naar?

“Dat is een waanidee. Ik denk niet dat Bart Verhaeghe het sympathy-level heeft om dat te verwezenlijken. Het format van de competitie is er, dat is op voorhand afgesproken. Dan moet je daar nu niet aan beginnen morrelen.”

Hoe groot is het aandeel van de nieuwe coach Nicky Hayen hierin? Hij heeft voor een remonte gezorgd, ook in de play-offs

“Dat is moeilijk in te schatten. Het is wellicht nog belangrijker dat Ronny Deila, de vorige coach, weg is dan wie precies de nieuwe coach is. Zijn vertrek heeft voor een enorme opluchting gezorgd. Deila was blijkbaar toch niet de juiste coach voor Club.

“Los daarvan is Nicky Hayen een goeie zet gebleken. Hij kent het huis, hij had als speler al een over-mijn-lijk-mentaliteit, en hij heeft dat er als coach ook bij zijn spelers ingekregen. Daarnaast hebben ze ook gewoon echt goed voetbal gespeeld, dat moeten we er zeker bij zeggen.”