Direct naar artikelinhoud
Unia

Beslissing over aanwezigheid Vlaams Belang in Raad van Bestuur Unia uitgesteld

Unia-directeur Els Keytsman.Beeld BELGA

De fractieleiders in het Vlaams Parlement hebben nog geen beslissing genomen of het Vlaams Belang kan toetreden tot de raad van bestuur van gelijkekansencentrum Unia. Eerst wordt de aanduidingsprocedure tegen het licht gehouden.

In principe heeft het Vlaams Belang recht op één zitje in de raad van bestuur. Het Vlaams parlement mag vier afgevaardigden aanduiden en baseert zich daarvoor op hoe groot de partijen zijn in het parlement. N-VA behoudt twee zitjes, CD&V één. Open Vld is haar zitje kwijt.

Procedure

In principe zouden de fractieleiders van het Vlaams parlement vandaag akte nemen van de verdeling van de zitjes. Toch werd de beslissing uitgesteld. Er wordt eerst een rapport gevraagd over hoe de aanstellingsprocedure loopt in de andere parlementen. De federale Kamer stelt haar kandidaten aan via een open oproep, waarop in principe iedereen kan intekenen. 

De aanwezigheid van Vlaams Belang bij Unia ligt politiek gevoelig. De partij zou de instelling het liefst van al afschaffen. Ook de N-VA is geen fan van het instituut. Mogelijk maakt de rol die Unia moet spelen én de samenstelling van de raad van bestuur deel uit van de onderhandelingen van de Vlaamse regering.

De beslissing valt ten vroegste op 15 juli, wanneer de fractieleiders opnieuw samenkomen.