Witte sokken in sandalen, een Oekraïense rots en Windows 95: dit krijg je te zien in de eerste halve finale van het Songfestival

Met de eerste halve finale wordt het Eurovisiesongfestival van 2024 dinsdagavond officieel op gang gezongen. België en Nederland komen pas donderdag in actie tijdens de tweede halve finale, maar met onder meer Kroatië en Finland is er toch ruim voldoende om naar uit te kijken.

Guy Stevens

United by music. Verenigd door muziek. Dat is het thema van het Eurovisiesongfestival van 2024. Nadat zangeres Loreen de liedjeswedstrijd vorig jaar in Liverpool al voor de tweede keer won, verhuist het hele circus voor de zevende keer naar Zweden. Dat is extra bijzonder omdat het dit jaar 50 jaar geleden is dat ABBA met Waterloo het Songfestival won. Er was dan ook flink wat speculatie over een mogelijke gastrol voor die legendarische band, maar de leden duwden die de kop in. ABBA zal niet optreden.

LEES OOK. Legendarische paarse Songfestivalpakjes samen met Nicole gecremeerd: “Ik wou dat die kostuums bij Colleke bleven”

Wat is er dinsdag te beleven?

In de eerste halve finale komen vijftien landen aan de beurt. België en Nederland, waar in ons land natuurlijk het meest naar uitgekeken wordt, zijn daar niet bij. Die komen donderdag pas in actie in de tweede halve finale. Gelukkig is er ook in die eerste halve finale al heel wat spektakel te verwachten.

Bij de act van Cyprus bijvoorbeeld, het land dat het festival mag openen en uitpakt met Liar van zangeres Silia Kapsis. Heel poppy, met een energieke act ook. Al is het toch vooral uitkijken naar de opmerkelijke roodleren jumpsuit van de Litouwse zanger Silvester Belt, de knettergekke Ierse inzending Doomsday blue van Bambie Thug – een schaduwfavoriet volgens velen – en de rots op het podium tijdens de act van Oekraïne. Het lied van Alyona Alyona en Jerry Heil, Teresa & Maria getiteld, gaat over de veerkracht van Oekraïense vrouwen. En de rots – u raadt het al – symboliseert de hindernissen waar zij mee te maken krijgen.

De grote favoriet van dit jaar komt als zevende aan de beurt vanavond. De Kroaat Baby Lasagna komt voor heel Europa het lied Rim tim tagi dim brengen. “Een aanstekelijk nummer waarin er aandacht wordt gevraagd voor socio-economische problemen, ondersteund door een gitaarrifje dat klinkt als Rammstein light”, aldus onze Songfestivalwatcher, die het heeft over een ferme kandidaat voor eindwinst. Wie zijn wij om haar tegen te spreken?

LEES OOK. Naar deze tien kandidaten wordt het uitkijken op het Songfestival: hekserij met de Ierse Maleficent, een kattenliefhebber en een ei van jeans

Voor een bijzondere act kan je ook bij Finland terecht, dat No rules van Windows95man inschreef. We zullen nog niet alles weggeven, maar de act bevat onder meer een gigantisch ei, een T-shirt en pet met verwijzing naar het besturingssysteem, witte kousen in sandalen en tonnen energie.

Hoeveel landen mogen naar de finale?

Tien van de vijftien landen gaan door naar de finale van zaterdag. Wie dat worden, daar heeft de professionele vakjury vanavond geen enkele zeg in. Het publiek is aan zet en deelt punten uit. Opmerkelijk is wel dat alleen in de landen die niet deelnemen aan de halve finale mogen stemmen. In België kunnen we dus wel stemmen, maar donderdag niet. De tien landen met de meeste punten hebben hun ticket richting finale dus beet.

In de finale zal het anders zijn. Dan stemt zowel het publiek als de professionele vakjury, en deelt elk land tot 12 punten uit aan de andere kandidaten.

LEES OOK. Van Youtube naar het Eurovisiesongfestival: hoe Joost Klein uitgroeide tot de spreekbuis van een generatie

Waar kan je het muziekfeest volgen?

Op deze website. Je kan het hele muziekfeest bij ons bekijken via livestream en onze redactie vult ook een liveblog aan met nieuwtjes en commentaar over de acts van alle deelnemende landen. Daarnaast is het Songfestival ook live te bekijken op VRT1.

Waarom hangt er dit jaar zoveel spanning rond het festival?

Voor de derde keer in de geschiedenis werd Malmö uitgekozen als locatie. Nooit eerder gebeurde dat onder de hoogspanning die er dit jaar rond hangt. Want hoeveel keer de organisatie – de European Broadcasting Union – ook benadrukt dat het Eurovisiesongfestival volledig losstaat van politiek, ze krijgt toch bijzonder veel kritiek door de deelname van Israël. Vanwege de oorlog in Gaza zou dat land geweigerd moeten worden, vinden tal van organisaties en burgerbewegingen, zoals dat ook met Rusland gebeurde vanwege de invasie van Oekraïne.

LEES OOK. Sluipschutters op de daken en roadblocks in de straten: Zweedse politie op scherp voor Eurovisiesongfestival

Wat het niet beter maakte, was dat Israël zich aanvankelijk had ingeschreven met het nummer October rain van Eden Golan. Dat leek een rechtstreekse referentie naar 7 oktober 2023, de dag waarop Hamas Israël aanviel en de reeds lang sluimerende oorlog in Gaza helemaal escaleerde. Vanwege de controverse werd het lied herschreven. De titel is nu Hurricane en het vertelt het verhaal van een vrouw die een “persoonlijke crisis doormaakt”, aldus de Israëlische delegatie. Israël neemt donderdag deel aan de tweede halve finale.

Vanwege die controverse zet de politie in Malmö zich schrap. De veiligheidsmaatregelen in de stad werden gevoelig en zichtbaar opgeschroefd, in de vorm van patrouillerende agenten, sluipschutters op de daken en afgezette wegen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER