Musea voor Schone Kunsten cynisch na zoveelste probleem met lekkende daken: “Welkom in het onderwatermuseum”

© Olivier Matthys

“Welkom in het eerste onderwatermuseum ter wereld, zelfs Magritte zou zich de desastreuze staat van ons gebouw niet kunnen inbeelden.” Met die opvallende tweet klaagden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel gisteren aan dat er opnieuw topwerken moesten worden ver­wijderd na ­waterinsijpeling.

Chris Snick

Niet dat er afgelopen weekend nu een wolkbreuk vanjewelste boven Brussel was. “Maar er viel toch ruim voldoende regen om nog maar eens water binnen te krijgen”, zegt woordvoerder Samir Al-Haddad. “Dus plaatsten we emmers en bakken om het water op te vangen en haalden we preventief vijf werken uit de zeventiende en negentiende eeuw weg. Daarbij ook een van de Belgische schilder André Lens van meer dan twee meter op drie. Doodzonde, maar het risico was te groot.”

© Twitter

Twee jaar geleden moesten er al eens zestien werken verwijderd worden om dezelfde reden. Vorig jaar hing er op de plaats van een twintigtal werken ook een A4’tje met de boodschap dat ze “tijdelijk verwijderd” waren “ten gevolge van insijpelend water”. Waar wél nog dure schilderijen aan de muren hingen, trof je ook emmers met regenwater aan.

Oplapwerk

“Nu is het opnieuw van dat”, zegt Al-Haddad. “Na een droge zomer was het fijn om nog eens een museum vol werken te zien. Nergens lege gaten. Die luxe is voorbij nu we weer in de natste periode van het jaar beland zijn. De eerste werken zijn weg en de eerste emmers terug. De Regie der Gebouwen is voor de zoveelste keer bezig met oplapwerk aan ons dak. Ze doen wat ze kunnen. Maar een echt structurele oplossing is dat natuurlijk niet. En intussen geloven bezoekers hun ogen niet. Ze snappen niet dat België zo omgaat met zijn erfgoed.”

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) beloofde in mei vorig jaar nochtans dat er een einde zou komen aan de “schandalige situatie”. “Er zijn al veel beloftes geweest”, zegt Al-Haddad. “Maar intussen geloven we die niet meer.”

Jarenlange verwaarlozing

Op het kabinet van Demir laten ze weten dat er wel degelijk “een plan op tafel ligt om onze musea te renoveren”. “Er werd een budget van 70 miljoen euro voorzien”, aldus woordvoerder Andy Pieters. “De staatssecretaris wijst daarvoor constant de Regie der Gebouwen op de prioritaire aanpak van de meest penibele daken. Het fenomeen moet aangepakt worden, dat staat buiten kijf. Volgend jaar staan er werken op de planning.” Dat er jarenlang niets gebeurde, erkent Pieters. “Het probleem is inderdaad niet nieuw, bij het aantreden van de staatssecretaris stelde ze vast welke erfenis van jarenlange verwaarlozing er was inzake de daken. Maar voor het eerst in tientallen jaren wordt er nu wél opgetreden en is er een renovatieplan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer