Dronken Belg krijgt twee jaar rijverbod in Frankrijk, maar hier mag hij gewoon rijden. Hoe kan dat?

“Maar ik mag in België toch nog rijden”, vroeg de 44-jarige man aan de rechter in Valenciennes. Die begreep niet waar de man zoveel lef vandaan haalde, omdat hij de man net voor de zoveelste keer veroordeeld had voor dronken . Maar uiteindelijk moest de rechter wel toegeven: het rijverbod in Frankrijk geldt niet in ons land.

Thierry Goeman

De beklaagde, een lasser met de Frans-Belgische nationaliteit, werd tegengehouden door de politie van Anzin, in het Franse arrondissement Valenciennes, toen hij tegen het verkeer in reed. Bij een controle blies hij 1,10 promille. Dat is meer dan het dubbele van wat toegelaten is. Aangezien hij daarmee niet aan zijn proefstuk toe was, werd hij aangehouden en verscheen onlangs geboeid voor de rechtbank in Valenciennes.

“Ik weet dat ik een fout heb gemaakt. Ik had niet mogen rijden nadat ik zoveel whisky had gedronken”, zei de man volgens de Franse krant La Voix du Nord, aan de rechter. Gevolgd door een verhaal zoals de politierechters er tien op een dag te horen krijgen.

Deze keer klonk het : “Een vriend van mij zijn fiets en laptop waren gestolen en ze werden nu te koop aangeboden in een tweedehandszaak in Raismes. Ik reed naar die winkel om zijn spullen te recupereren. Maar omdat ik het proces-verbaal van de aangifte van de diefstal niet bij had, kreeg ik de gestolen goederen niet mee. Dus trok ik naar het plaatselijke politiebureau om een klacht in te dienen.” Echter, op weg naar de politie werd hij tegengehouden door de gendarmerie die gezien had dat hij aan de verkeerde kant van de weg reed. En dus haalden de gendarmen hem naar de kant. De alcoholtest wees uit dat hij 1,10 promille in het bloed had. Veel te veel dus.

“Het spijt me, ik heb het verprutst. Ik had te voet moeten gaan”, verklaarde hij aan de verbalisanten. Goed wetende dat ze er wel snel zouden achter komen dat hij nog een voorwaardelijke straf achter zijn naam had staan wegens dronken rijden. In 2014 was hij al eens veroordeeld.

Rijverbod geldt enkel binnen de landsgrenzen

Rechter Mehdi Benbouzid was dan ook niet mild. Voor de feiten en nu en de voorwaardelijke veroordeling van drie jaar geleden kreeg hij 20 maanden cel. De rechter herinnerde hem aan 10 vorige veroordelingen in het verleden waarvan er 8 te maken hadden met dronken rijden. “We zullen niet wachten tot hij met 2 promille in zijn bloed een kind doodt”, klonk het.

Behalve een gevangenisstraf kreeg de man ook nog twee jaar effectief rijverbod opgelegd en werd zijn voertuig in beslag genomen.

En toen stelde onze landgenoot de vraag die de rechter met verstomming sloeg: “Maar mag ik in België nog rijden.” De rechter kon niet anders dan “ja” te antwoorden.

Dat klopt, bevestigt de Belgische politie aan nieuwsblad.be. “Het rijverbod dat u wordt opgelegd door de Belgische rechtbanken is enkel van toepassing op Belgisch grondgebied. Wanneer u in België een verval van het recht tot sturen heeft opgelopen, dan betekent dit in principe dus niet dat dit ook in het buitenland van toepassing is. Hetzelfde geldt ook omgekeerd: als u in het buitenland ontzet wordt van uw recht om motorvoertuigen te besturen, dan houdt dit in principe geen rijverbod in België in.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen