De Franse premier Gabriel Attal op bezoek in Viry-Chatillon.
Bron: AFP.

Franse premier wil moeilijke jongeren naar kostschool sturen: "We hebben nood aan meer gezag"

Frankrijk moet geweld door jongeren strenger aanpakken. "We hebben nood aan meer gezag", zegt premier Gabriel Attal. Tieners die van het rechte pad dreigen af te raken, wil hij naar een kostschool sturen.   

Gabriel Attal, die precies 100 dagen in functie is als premier van Frankrijk, ging vandaag op bezoek in Viry-Chatillon. Die voorstad van Parijs kwam de voorbije maand tot 2 keer toe in het nieuws met bruut geweld door jongeren. Een jongen van 15 werd aangevallen toen hij de muziekschool verliet, en overleed, een andere tiener werd het ziekenhuis in geslagen.

"Ik wil dat deze drama's stoppen", zei de Franse premier, die aangaf dat jongeren oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitsstatistieken. "Het gezag wordt te vaak met voeten getreden door een minderheid van onze adolescenten. En nee, daar zijn geen excuses voor." 

"We hebben nood aan meer gezag", zei Attal. Hij wil ouders meer op hun verantwoordelijkheid aanspreken - ook ouders die niet bij hun gezin wonen - en belooft meer hulp voor alleenstaande ouders.

Bekijk: "Vandaag is het de Republiek die terugslaat"

Videospeler inladen...

"Strijd om gezag wordt gewonnen in de klas"

Daarnaast ziet hij ook een meer actieve rol voor de staat, met name voor het onderwijs. Zo zouden leerlingen verplicht moeten worden om van 8 tot 18 uur op school te zijn. Onruststokers moeten een aantekening krijgen op hun diploma.

Voor jongeren die echt van het rechte pad dreigen af te raken, ziet Attal een oplossing in  een internaat. "Vóór een jongere afglijdt naar delinquentie, wanneer we merken dat hij of zij op straat rondhangt en in een verkeerde omgeving verkeert, zal de ouders worden voorgesteld hem of haar naar een internaat te sturen. Ver weg van hun buurt en van de mensen die hen op het verkeerde pad hebben gebracht."

Het onderwijs is voor Attal - tot voor kort minister van Onderwijs - de sleutel tot  verandering. "De strijd om het gezag wordt gewonnen in de klas", zei de premier. Scholen moeten voor hem meer dan ooit een plek zijn om jonge mensen op te voeden en te vormen.

Voor het komende schooljaar stelt hij een aantal maatregelen voor, zoals opstaan wanneer een leerkracht binnenkomt, of leerlingen - hoe jong ook - klusjes of taken laten uitvoeren die hun klas of school ten goede komen. 

Bekijk: "Gabriel Attal is 100 dagen premier van Frankrijk en wil zijn stempel drukken", legt Steven Decraene uit

Videospeler inladen...

Meest gelezen