Rafah, Gazastrook.© Anadolu via Getty Images

Opnieuw recordaantal mensen op de vlucht in eigen land

De conflicten in Soedan, de Gazastrook en Congo hebben het aantal mensen die in eigen land op de vlucht zijn opnieuw naar een record geduwd. Eind 2023 waren wereldwijd 75,9 miljoen mensen intern ontheemd, blijkt uit cijfers van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC). Op vijf jaar tijd is hun aantal met 50 procent toegenomen, blijkt dinsdag uit het jaarrapport.

lto
Bron: BELGA

Editorial Info : Update met nieuwe grafiek

Met de term ‘intern ontheemden’ worden vluchtelingen bedoeld die in eigen land blijven, maar gedwongen werden hun huis en omgeving achter te laten. “De conflicten en verwoestingen die ze achter zich laten verhinderen miljoenen mensen om hun leven weer op te leven, vaak jarenlang”, zegt IDMC-directrice Alexandra Bilak.

Het overgrote deel van de intern ontheemden (68,3 miljoen) vlucht voor geweld en conflicten. Natuurrampen dwingen de 7,7 miljoen anderen om zich elders te vestigen.

Ook in Soedan zijn massaal veel mensen op de vlucht.© REUTERS

Toename van 22,6 miljoen

Op vijf jaar tijd is het aantal intern ontheemden dat vlucht voor geweld met 22,6 miljoen toegenomen. De twee sterkste stijgingen werden opgetekend in 2022 en 2023.

In Soedan zijn 9,1 miljoen mensen op de vlucht voor het conflict tussen twee krijgsheren. Dat is het grootste aantal dat ooit in één land werd geregistreerd sinds de ngo in 2008 met deze telling begon.

Behalve het aantal intern ontheemden, telt het IDMC ook het aantal vluchtbewegingen die deze mensen binnen de grenzen van hun land maken. Vorig jaar waren er zo 46,9 miljoen vluchtbewegingen: 20,5 miljoen van mensen die vluchten voor geweld, 26,4 miljoen ten gevolge van rampen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer