De man die beslist over het fortuin van Marc Coucke

De verkoop van Omega Pharma heeft Marc Coucke drie jaar geleden in één klap miljardair gemaakt. Maar de beslissing over wat er nog van zijn fortuin overblijft, ligt in de handen van drie mannen. En één van hen zal de finale knoop moeten doorhakken.

Pieter Lesaffer

Het Amerikaanse bedrijf Perrigo telde drie jaar geleden 2,5 miljard euro nee voor het bedrijf van Marc Coucke. De helft van dat bedrag ging naar de flamboyante ondernemer. De andere helft stroomde naar het investeringsfonds Waterland.

Al snel na de overname voelde Perrigo zich echter misleid. Het financiële plaatje was volgens de Amerikanen minder rooskleurig dan Coucke had doen uitschijnen, waarop een megaschadeclaim van 1,9 miljard euro volgde. Daarvan moest de helft (950 miljoen) van Coucke komen, die de beschuldiging in alle toonaarden ontkende.

© strelia

Nu is bekendgeraakt wie dit miljoenenconflict moet oplossen. Geen gewone rechtbank, maar wel drie ‘arbiters’. Drie advocaten die, zoals dat wel vaker gaat tussen grote bedrijven, een arbitrage doen. Zij nemen de rol op van rechter, bestuderen alle documenten, luisteren naar de beide partijen, maar doen dat wel allemaal achter gesloten deuren. Ook hun eind­oordeel blijft in principe geheim.

Geen beroep mogelijk

Beide partijen – Coucke/Waterland en Perrigo – hebben arbiters mogen voorstellen, en hebben zich nu beiden akkoord verklaard met de aangeduide advocaten. Het zijn drie 60-plussers, en allemaal oud-studenten van de KU Leuven. Advocaat Jan Meyers zou door Coucke zijn voorgesteld en ­Johan Verbist door Perrigo. Daarop zouden zij samen Jean-Pierre Fierens hebben aangetrokken als voorzitter.

Met zijn drieën moeten zij nu het complexe dossier uitpluizen, om daarna een eindoordeel te vellen. Een cruciaal verdict, want daartegen is in principe geen beroep mogelijk.

Een beslissende rol is weggelegd voor Jean-Pierre Fierens, die als voorzitter de knopen zal moeten doorhakken. Hij is met zijn 70 jaar ook de ouderdomsdeken van de drie advocaten, en geldt als een autoriteit op het vlak van arbitrage.

Fierens zit nu in een relatief klein advocatenkantoor in Brussel, maar was tot vijf jaar geleden voorzitter van het gerenommeerde kantoor Stibbe. Daar is hij vertrokken omdat hij de leeftijdsgrens had bereikt. In het verleden hebben advocaten van Stibbe nog voor het Amerikaanse bedrijf Perrigo gewerkt. Maar dat was blijkbaar ook voor Coucke geen reden om aan zijn neutraliteit te twijfelen, aangezien hij de aanstelling van Fierens mee heeft goed­gekeurd.

Eén tot twee jaar

Geen enkele van de betrokken advocaten wilde gisteren reageren, omdat de hele procedure onder hun beroepsgeheim valt. Hoelang zo’n arbitrage duurt, is volgens experts moeilijk in te schatten. Het hangt af van de complexiteit van het dossier, maar ook van de wil van de twee ­partijen om vaart te maken. Vermoedelijk is het een kwestie van één tot twee jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer