“Grote Russische bedrijven moeten klaar zijn om over te schakelen op oorlogsproductie”

© Photo News

“Ons leger en onze zeemacht moet de beste uitrusting hebben; beter dan die van andere buitenlandse grootmachten”, zei Russisch president Vladimir Poetin woensdag in een toespraak voor militaire leiders in Sochi. Daarom moet het bedrijfsleven in Rusland zich voorbereiden om op eender welk moment de productie om te draaien en te switchen naar een productie die overeenstemt met de militaire noden van het land, voor als het tot een oorlog komt.

lbo

Volgens Poetin is het vermogen van de Russische economie om de militaire productie en militaire diensten op een bepaald moment fors te verhogen, een van de belangrijkste aspecten van de militaire veiligheid van het land. “Alle strategische en grote bedrijven moeten daar klaar voor zijn, ongeacht wie die bedrijven leidt”, aldus Poetin.

© AP

Een dag eerder had Poetin al de noodzaak benadruk om het Westen in te halen wat militaire technologie betreft. “Als we willen winnen, moeten we beter zijn.”

Die inhaalbeweging is het land al een tijdje bezig. Sinds 2008 onderging het Russische leger al een uitgebreide modernisatie. Verouderde Sovjet-apparatuur verdween toen definitief. Daarnaast werden er ook nieuwe commandostructuren geïntroduceerd. Bovendien werd het militaire budget fors opgetrokken.

Al blijft dat budget in totaal wel nog altijd zo’n 30 procent minder dan het budget dat door alle NAVO-landen gecombineerd aan defensie en het leger wordt gespendeerd. Toch verhogen ook heel wat Europese landen het militaire budget als antwoord op die toenemende Russische dreiging. En de commandostructuur van de NAVO werd ook onder de loep genomen en geherstructureerd; naar eigen zeggen als reactie op Russische cyber- en militaire dreigingen.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen