Direct naar artikelinhoud
Deliveroo

Fietskoerier vangt bot in rechtszaak tegen Deliveroo

Maaltijdbezorger Sytze Ferwerda stapte in januari naar de rechtbank.Beeld ANP

In Nederland heeft maaltijdbezorger Deliveroo aan het langste eind getrokken in een rechtszaak die was aangespannen door een fietskoerier. De rechter besloot dat het platform zich aan de wet houdt door koeriers via een zelfstandig statuut te laten werken.

De 19-jarige maaltijdbezorger Sytze Ferwerda stapte in januari, gesteund door oppositiepartij PvdA, naar de rechtbank omdat zijn werkgever Deliveroo vanaf 1 februari alleen nog maar met zelfstandige bezorgers zou gaan werken. Ook in België is diezelfde structuur sindsdien van kracht. Voordien waren fietskoeriers in loondienst via een coöperatieve organisatie.

Ferwerda eiste dat Deliveroo hem in dienst zou nemen, omdat hij maar één opdrachtgever heeft en directe instructies krijgt over de bezorging van maaltijden via de Deliveroo-app. Hij krijgt ook werkkleding van het platform.

De Amsterdamse rechter besloot echter dat Ferwerda voldoet aan de kenmerken van het Nederlandse zzp-statuut (zelfstandige zonder personeel). De werkkleding is namelijk niet verplicht en hij mag zelf beslissen of en wanneer hij werkt, kan bestellingen eventueel weigeren en zelfs gelijktijdig werken voor een concurrerend platform zoals Uber Eats. In het oordeel speelt ook mee dat Ferwerda expliciet akkoord is gegaan met de zzp-constructie.

Het was de eerste keer dat een rechter zich uitsprak over de statutenkwestie bij Deliveroo. Ook in België werd naar het vonnis uitgekeken

Hoewel het om een individuele zaak gaat, was het de eerste keer dat een rechter zich uitsprak over de statutenkwestie bij Deliveroo. Ook in België werd naar het vonnis uitgekeken. In december en januari staakten tientallen koeriers in Brussel, Gent en Luik, waarbij ze vroegen aan restaurants om de samenwerking met Deliveroo stop te zetten. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters gaf toen toe dat de praktijken "op alle vlakken vragen doen rijzen", en is een doorlichting gestart. Die is nog niet afgerond.