© Gil Plaquet

Vader overwint hersentumor en helpt dansschool dochter uit de nood: “Voor haar ben ik blijven vechten”

Het leven lacht Wim Verhaert (55) eindelijk toe. Na 17 jaar en 27 operaties overwon hij zijn hersentumor. Nadat hij dat nieuws vernam, besliste hij prompt om het heft in handen te nemen en twee danszalen te bouwen voor de dansschool van zijn dochter.

elien van wynsberghe

“’s Ochtends werd ik uit het ziekenhuis ontslagen en ’s middags zat ik al in mijn auto op zoek naar een pand. De draadjes zaten toen nog in mijn hoofd en buik”, vertelt Wim Verhaert. Zeventien jaar geleden kreeg de Hobokenaar en eigenaar van het renovatiebedrijf Sanpewi het verdict te horen dat hij een hersentumor had. “In datzelfde jaar werd mijn dochter geboren. Zij is altijd de reden geweest waarom ik ben blijven vechten en blijven doorzetten.”

Tijdens die jarenlange strijd werd hij ook bijgestaan door Kris De Jonghe, choreograaf van de dansschool Are U Famous, waar zijn dochter Amber (16) al meer dan tien jaar bij danst. “Hij is altijd een grote steunpilaar geweest. Toen hij mij in het ziekenhuis van Leuven kwam bezoeken, de laatste plek waar ik behandeld werd, vertelde hij me dat hij nergens terecht kon om te repeteren. Een probleem waar de dansschool wel vaker mee te kampen had. En dat terwijl ze op een zeer hoog niveau dansen en onder meer al in Boston, Barcelona en Parijs stonden.”

Niet onderdoen

De dag dat Verhaert genezen werd verklaard, was voor hem het moment om dat probleem aan te pakken. “Dansen zit in onze familie. Mijn vrouw heeft altijd gedanst. Mijn dochter is er heel erg door gepassioneerd en volgde zelfs stages in Amerika en zelf kan ik ook wel een stukje dansen, al ben ik er niet professioneel mee bezig. De dansschool ligt mij nauw aan het hart en ook voor mijn vrouw en dochter is dit project een droom die uitkomt.”

In Duffel, op de KMO-zone, botste Verhaert uiteindelijk op een leegstaand pand dat voldeed aan zijn wensen. “Het is een prachtig gebouw en de gemeente Duffel was erg meegaand in dit dossier. In december konden we uiteindelijk beginnen met de renovatiewerken.” En daar heeft de Hobokenaar zelf ook een duchtig handje bij geholpen. “Ik ben aannemer en ik geef niet af. Ik moest zeker niet onderdoen voor die jonge gasten”, lacht hij. En dat terwijl hij fysiek wel nog steeds complicaties ondervindt van de tumor. “Het probleem is dat ik zowel in mijn hoofd als in mijn rug twee pompjes heb zitten om het hersenvocht af te voeren. Daar heb ik al een aantal keren een ontsteking op gehad waardoor ik opnieuw moest worden opgenomen. Maar daarnaast gaat het tot nog toe goed met mij.”

© Gil Plaquet

Wauw-gevoel

Zeventien jaar vechten hebben Verhaerts positiviteit niet doen afnemen, integendeel. “Ik heb mijn hele leven hard gewerkt, dubbele shiften gedraaid om uiteindelijk tot dit resultaat te komen.” En zijn dansschool mag er inderdaad zijn. “Wanneer je hier binnenwandelt, krijg je echt een wauw-gevoel. Er staan onder meer oldtimers uitgestald en ook een grote oude cinema-projector. We hebben daarnaast ook de betere infrastructuur in dit pand verwerkt. Zo heb ik geïnvesteerd in speciale vloeren zodat de knieën van de dansers niet zo snel overbelast geraken.” Kostenplaatje: zo’n 250 000 euro. Geld dat hij met plezier aan dit project uitgeeft. Voor een zachte huurprijs per uur kunnen de vierentwintig dansers van Are U Famous nu al een tijdje terecht in de twee nieuwe danszalen die Verhaert bouwde. “Ik moet er niets aan verdienen, enkel uit de kosten geraken wat het verbruik betreft”, zegt hij.

Bovendien is het ook de bedoeling dat Verhaert binnenkort zijn eigen atelier naar het pand verhuist en er nadien ook met zijn gezin komt wonen. “We zijn hier een loft aan het bouwen, maar ik wilde eerst de dansschool in orde brengen zodat de dansers eindelijk een vaste repetitieruimte zouden hebben. Hen hier aan het werk zien, was voor mij het belangrijkste.”