Burgers’ Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan ‘reservepopulatie’

Nieuws
Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC). Daar kun je bouwen aan een reservepopulatie, koraalrif proberen te herstellen en de veerkracht ervan proberen te vergroten.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 23 april 2024 om 19:43 aangepast 21:02
Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.
Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem. beeld Mira Meijer

Koraalriffen zijn van essentieel belang voor de biodiversiteit in de oceaan. Ze beschermen de kustlijn en goed functioneren is belangrijk voor visserij en toerisme. Echter, door toenemende opwarming van de aarde en door vervuiling, komen ze steeds meer onder druk te staan. Onlangs werd bijvoorbeeld nog bekend dat het Great Barrier Reef bij Australië, het grootste koraalrif ter wereld, in zwaar weer verkeert. De hoge watertemperatuur leidt ertoe dat de kleurige koralen massaal verbleken. Algen in het weefsel van het koraal overleven de hogere watertemperatuur namelijk niet, terwijl het hun taak is licht van de zon om te zetten in essentiële voedingsstoffen voor het koraal. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer zal voorzitter Martin Bosma zjin rol als kranslegger op 4 mei 'knetterneutraal' vervullen.

Ongemak om PVV'er Bosma als kranslegger: 'Nog een stap in het normaliseren van zijn gedachtengoed'

Dat Martin Bosma in zijn functie als Kamervoorzitter optreedt als kranslegger op de Dam, roept bij velen weerstand op. 'Het zou hem sieren als hij sorry zou zeggen voor zijn uitspraken.'

Koning Willem-Alexander op 15 april in gesprek met Joodse scholieren van middelbare school Maimonides en hun leerkrachten.

Het Nederlandse koningshuis en de Joden, dat is altijd wat ingewikkeld geweest

De Nationale Herdenking op 4 mei is dit jaar spannender dan normaal. Misschien gaan activisten de gelegenheid gebruiken om aandacht voor de Palestijnse zaak te trekken. En wat zal koning Willem-Alexander erover zeggen?

Een digitale simulatie van hoe de waterstofboot straks over de Noordzee zal varen.

Met deze 'vliegende' boot op waterstof, willen Delftse studenten de scheepvaart verduurzamen

Geen dampende dieselwalmen maar alleen een stroompje schoon water als uitstoot. Om de scheepvaart milieuvriendelijker te maken willen studenten van de TU Delft voor het eerst met een waterstofboot de Noordzee oversteken.

Dodenherdenking in de Hollandse Schouwburg vorig jaar. 'Herdenk deze dag respectvol.'

Joden leven met dubbele gevoelens toe naar dodenherdenking. 'We houden ons hart vast'

Dodenherdenking valt dit jaar op de sabbat, waardoor veel religieuze Joden er niet aan deelnemen. Toch leven ze gespannen naar 4 mei toe. ‘Als de herdenking verstoord wordt, voel ik me niet meer thuis in Nederland.’

Het monument op de Dam werd gisteren schoongemaakt voor de dodenherdenking op 4 mei.

Echt stil is het rond de twee minuten stilte nooit geweest, maar de spanningen zijn toegenomen

Dit jaar zijn er uitzonderlijke maatregelen genomen om verstoring tijdens de dodenherdenking te voorkomen. Een blik op de geschiedenis leert echter dat commotie rondom 4 mei allerminst uitzonderlijk is.

Wanneer vrouwen uit gemarginaliseerde groepen hun grenzen aangeven, zullen zorgverleners hen minder snel serieus nemen

Geweld tijdens zwangerschap en bevalling. Deze groep vrouwen is er extra de dupe van

Ongevraagde medische ingrepen terwijl je op z’n kwetsbaarst bent: veel vrouwen ervaren de zorg rond het kraambed als niet-respectvol of zelfs gewelddadig. ‘Het is verplicht om bij medisch ingrijpen toestemming te vragen.’