Rishi Sunak© REUTERS

Kritische partijgenoten zien af van poging om Britse premier Sunak af te zetten

Het lijkt erop dat de Britse premier Rishi Sunak zijn Conservatieve Partij naar de algemene verkiezingen zal leiden, nadat critici binnen de partij een plan om hem af te zetten na de lokale verkiezingen van donderdag hebben afgeblazen. Dat zeggen bronnen die betrokken waren bij die gesprekken aan nieuwsagentschap Bloomberg.

jvh
Bron: BELGA

De lokale verkiezingen vormden een scharniermoment voor Sunaks leiderschap. Het was de laatste kans om een wijziging door te voeren aan het hoofd van de Conservatieve Partij voor de algemene verkiezingen, die naar verwachting in de herfst zullen plaatsvinden. 

LEES OOK. Labour op winst bij lokale verkiezingen in Engeland en Wales

Rebellen in de rechtervleugel van de partij hadden ermee gedreigd om een poging te ondernemen om de premier te vervangen. De samenzweerders hadden gedacht dat ze de parlementsleden zouden kunnen overtuigen om een motie van wantrouwen tegen Sunak in te dienen, als de Conservatieven slechter zouden presteren dan verwacht. Er zijn 52 handtekeningen nodig om een partijstemming over zijn leiderschap op gang te brengen.

Maar de Conservatieve burgemeester in Tees Valley, Ben Houchen, behield zijn zitje en de Labour-oppositie haalde geen overwinning binnen in een cruciale voorstad van Londen in Harlow, in Essex. De samenzweerders gaven toe dat hun poging om de premier af te zetten, voorbij is. Het plan begon de voorbije dagen al te wankelen. Penny Mordaunt, een minister in zijn kabinet die door de rebellen aangeprezen werd als de meest waarschijnlijke vervanger van Sunak, gaf afgelopen weekend aan dat ze de coup niet zou steunen.

Sunak wordt wel nog steeds geconfronteerd met resultaten die erop wijzen dat de Conservatieven afstevenen op een nederlaag bij de algemene verkiezingen, zei een van de rebellen. De Conservatieve leider erkent dat “teleurstellende” resultaat en zegt dat hij “zich volledig concentreert op het werk dat voor ons ligt”. Hij voert aan dat Labour niet genoeg gedaan heeft om zich te verzekeren van de overwinning later op het jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER