Tine Embrechts.© Maarten De Bouw

Woestijnvis maakt ‘Menopauzia’: Tine Embrechts gaat menospotten

Actrice Tine Embrechts (48) komt na de zomer met een nieuw programma op VRT 1 waarin de Antwerpse vooruitblikt naar de naderende menopauze. Dat doet ze met veel humor en zelfspot. Ook Els Dottermans en Barbara Sarafian werken mee.

Tom Vets

Embrechts is bijna 50 jaar, wat betekent dat de menopauze haar te wachten staat. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar laatste menstruatie heeft en in menopauze gaat, is 51 jaar. Liefst 77 procent van de vrouwen ondervindt klachten tijdens de overgang en zelfs een op de tien vrouwen neemt ontslag door klachten die rechtstreeks te wijten zijn aan de perimenopauze of menopauze.

Ook al krijgt quasi iedere vrouw met de overgang te maken, toch is er onwetendheid of schaamte over. In Menopauzia op VRT 1 bereidt Tine Embrechts zich voor op die menopauze met ervaringsdeskundigen en experts. En in de hoop de overgang aangenaam te maken, doorspekt ze Menopauzia – met Els Dottermans en Barbara Safarian – met humoristische liedjes, geschreven door haar grote held en goede vriend Hugo Matthysen en sketches over deze grootse verandering in het vrouwenlijf.

Sketches

Daarnaast duiken de dames verder in het thema in verschillende sketches, zoals De menospotters: drie post-menopauzale vrouwen die overgangssymptomen gaan spotten in het wild, zoals de plek waar menopauzale vrouwen samentroepen: het tuincentrum.

“Ik krijg allerlei signalen dat ik naar een nieuwe fase ga en zie het ook rondom mij gebeuren. Ik voel weerstand, ik ben toch nog jong? Ik word er soms wat opstandig van, omdat ik er nog niet aan toe ben”

Tine Embrechts

Actrice

“Al 34 jaar lang heb ik geleefd volgens het ritme van mijn maandelijkse cyclus”, zegt Embrechts. “Maar nu voel ik de overgang dichterbij komen. Ik krijg allerlei signalen dat ik naar een nieuwe fase ga en zie het ook rondom mij gebeuren. Ik voel weerstand, ik ben toch nog jong? Ik word er soms wat opstandig van, omdat ik er nog niet aan toe ben. Maar misschien moet ik er gewoon meer over weten zodat het niet meer zo eng lijkt? Ik wil die menopauze recht in de ogen kijken, ze op mij af laten komen, mij laten verwarmen door de opvliegers die me zullen omarmen. Ik ben met veel plezier uw gids, uw ogen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER