© PKK

“Een pompoen van meer dan 1 ton? Dat is een kwestie van tijd”

Duizenden liefhebbers van ­alles wat met pompoenen te maken heeft, overrompelden zondag opnieuw het centrum van Kasterlee. De negenentwintigste editie van de pompoendag presenteerde van­alles: van pompoenfrietjes tot kolossen van bijna een ton.

Paul Keyenberg

“Het pompoengenootschap van Kasterlee had dit jaar een pompoen van meer dan 1.000 kilo, maar die was te vroeg rijp en tegen de pompoenweging was de gigant verloren voor de competitie”, zegt Walter Van Gorp van het organiserende markt­comité. “Maar een pompoen van meer dan een ton? Dat is slechts een kwestie van tijd.”

Van Gorp is tevreden met het mooie weer en de duizenden bezoekers. “Iedereen wil erbij zijn. Er waren dit jaar opnieuw meer aanvragen voor een standplaats, we hebben twintig tot dertig kandidaten moeten teleurstellen. Het aanbod van pompoenen is opnieuw groter geworden. Enkele jaren geleden was dat verminderd, maar die trend is opnieuw ten goede gekeerd.” Hij kijkt al vooruit naar de dertigste pompoendag in 2019. “Dan wordt de markt van Kasterlee heraangelegd. Gaan die werken in het voor- of najaar starten, voor of na onze pompoendag? En waar kunnen we met onze pompoendag nog elders in het centrum terecht?”

Frietjes

Met België als frietenland kunnen pompoenfrietjes niet ontbreken op de jaarlijkse pompoendag. Kok Vincent van de ‘2460 zomerbistro’ biedt bezoekers René en Rozsika een bakje met pompoenfritatas aan, met een espuma van gerookt paprikapoeder, zilveruitjes, mosterdzaadjes en blaadjes mosterdsla. De bezoekers zijn in de wolken met de heerlijke ­pompoenfrietjes!

De weging start met een eerste bescheiden exemplaar van 106,5 kilo. “Op de allereerste editie werden exemplaren van 35 kilo gepresenteerd”, zegt Walter Van Gorp met een glimlach. Het aantal kilo stijgt de hele namiddag zienderogen. Uiteindelijk haalt Jan Biermans van het Kastelse pompoenengenootschap het met een pompoen van 965,7 kilo. Het duo Herrijgers-Peeters uit Hoogstraten is tweede met 868,9 kg, Marcel Dierckx uit Kasterlee derde met 846 kilo.