Luister naar

De inkt raakt nooit meer op

Nieuws
Inktpatronen voor printers zijn een van de grote technologische ergernissen van de consument: peperduur en altijd net op als je ze nodig hebt.
Laurens Verhagen
woensdag 16 mei 2018 om 03:00
De inkt raakt nooit meer op
De inkt raakt nooit meer op Jiri Buller

Delft

Maar liefst 1 miljoen euro aan nieuw kapitaal dat door investeerders bij elkaar is gebracht. Je zou zeggen dat je daarmee als verse start-up wel even uit de voeten kunt, maar oprichter Arnaud van der Veen kijkt alweer verder. Nog dit jaar heeft hij nóg meer geld nodig om zijn droom te verwezenlijken: printers die kunnen afdrukken zonder inkt. Zijn bedrijf Inkless (acht werknemers) is een van de blikvangers van YesDelft, de verzameling start-ups die zijn voortgekomen uit de TU Delft en die aan de rand van de stad samenklonteren in een groot gebouw. Inkless spreekt tot de verbeelding omdat het een duidelijke oplossing voor een bestaand probleem biedt.

Inktpatronen voor printers zorgen voor veel ergernis. Er wordt al langer gezocht naar manieren om het anders te doen. Zo werd een jaar of tien geleden de Zink-printer ontwikkeld. Die maakte echter gebruik van speciaal fotopapier waar de inkt al in zat, net als bij de faxen van vroeger of kassabonnetjes die worden gedrukt op speciaal, van een thermische coating voorzien papier. Inkless wil afdrukken op gewoon papier.

Inkless is ontstaan uit een project waarmee Venkatesh Chandrasekar afstudeerde als industrieel ontwerper. Hij en Van der Veen, afgestudeerd in civiele techniek, richtten ­Inkless op om het idee verder te ontwikkelen.

Dat idee is met een laser het papier zwart branden op de plek waar de letters, cijfers of streepjescodes moeten komen. Ongeveer zoals een vergrootglas met behulp van de zon een gaatje in een papier brandt. Het klinkt simpeler dan het is: ‘Wereldwijd zijn wij de enige die dit kunnen’, zegt Van der Veen. Hij staat voor een grote, langwerpige kast en drukt op een knop. Het is een oerversie van de printer. Als het gevaarte op gang komt, lijkt het bijna alsof een vliegtuig opstijgt. Daarna duurt het een halve minuut voordat er een printje uit rolt. Het papier is wat dunner dan het A4’tje dat de consument gewend is. Dat heeft te maken met het productieproces, legt Van der Veen uit. Het is, net als de printsnelheid, iets dat verbeterd moet worden.

inktcartridges

Dit jaar wil Inkless dat voor elkaar krijgen met een nieuw prototype. De binnengehaalde miljoen euro wordt daaraan besteed. Veel geld, maar start-ups die in hardware doen, hebben nu eenmaal heel veel geld nodig. ‘De drempel voor software is lager. Maar software kun je moeilijker beschermen, het is eenvoudig te imiteren.’ Van der Veen hoopt dit jaar weer een paar miljoen op te halen bij investeerders om een productiemodel te ontwikkelen.

De eerste inktloze printer zal worden gelanceerd in een markt van streepjescodes, houdbaarheidsdata en productcodes op dozen en op labels. ‘Dat is ideaal om in te beginnen’, aldus Van der Veen. Het is namelijk een sterk groeiende markt waarin ook nog eens zwart-wit de norm is – de printers van Inkless kunnen alleen zwart-wit aan. Volgend jaar moet de eerste echte proef beginnen met een grote partij. ‘Daarna gaan we de technologie ook geschikt maken voor bijvoorbeeld consumenten- en kantoorprinters.’

Inkless gaat niet zijn eigen printers in elkaar schroeven. ‘Grote oplages kun je prima uitbesteden in Azië.’ Maar het is lastig om als nieuwkomer een plek in een bestaande hardware-markt te veroveren, dus als een grote bestaande fabrikant met Inkless in zee wil, is dat voor Van der Veen ook prima. Wat het ook wordt, over een jaar of drie moeten de inktloze printers in de schappen liggen.

Het enthousiasme van Van der Veen is groot, maar hoogleraar industrieel ontwerpen Deborah Nas van de TU Delft zag vorig jaar wel beren op de weg: ‘Traditionele printerfabrikanten verdienen een groot deel van hun geld met de verkoop van inktcartridges. Alleen al daarom zullen ze niet direct staan te juichen bij dit idee. Zo’n inktloze printer kannibaliseert hun bestaande producten.’

Deels waar, zegt Van der Veen, ‘maar ik merk in gesprekken dat de grote printerfabrikanten openstaan voor het idee’. Hij trekt de vergelijking met Kodak: ‘Kodak had goud in handen: het was nota bene betrokken bij de ontwikkeling van de eerste digitale camera. Toch besloot het bedrijf dat het beter was om aan het oude model vast te houden, en dat deed het de das om. Je kunt nieuwe technologie niet tegenhouden. Als je zelf niet mee gaat, doen anderen dat wel.’

Het model dat printerfabrikanten nu hanteren, met een spotgoedkope printer en peperdure inktpatronen, moet dan wel op de schop. Het zal de printer wat duurder maken. Maar daarna blinkt een toekomst zónder dure en vervuilende cartridges. Ook hier maakt Van der Veen de vergelijking met de digitale camera: ‘Ineens kon de consument onbeperkt foto’s maken en was het niet meer nodig om die fotorolletjes te vervangen. Net zo zal het niet meer nodig zijn inkt bij te vullen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.