RWDM-baas John Textor wil met artificiële intelligentie matchfixing aantonen: “Hebben ontdekt dat Brazilië niet anders is dan België”

© Isosport

John Textor, de Amerikaanse eigenaar van onder meer eersteklasser RWDM, het Franse Lyon en het Braziliaanse Botafogo, heeft maandag (lokale tijd) in een commissie van de Braziliaanse Senaat in hoofdstad Brasilia getuigd over wat hij blootlegt als matchfixing in het Braziliaanse voetbal. De commissie, voorgezeten door voormalig profvoetballer en huidig senator Romario, gaat onderzoeken of de beschuldigingen kloppen.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

Sinds de 58-jarige zakenman in maart 2022 eigenaar werd van Botafogo herhaalt hij vaak dat meerdere wedstrijden in het Braziliaanse kampioenschap vervalst zouden zijn. Ook claimde hij dat meerdere scheidsrechters omgekocht zouden zijn. Vooral vorig seizoen, toen zijn club nipt naast de landstitel greep ten koste van Palmeiras, kwam hij met veel aantijgingen. Hiervoor heeft hij wel nog nooit bewijs getoond.

“Wij gaan onomstotelijk bewijzen dat Palmeiras geprofiteerd heeft van deze matchfixing”, sprak Textor tijdens de onderzoekscommissie. “We hebben ontdekt dat Brazilië niet anders is dan de rest van de wereld, België, Frankrijk en Europa. Matchfixing is een realiteit in het voetbal”.

© AFP

Verder sprak de eigenaar van RWDM ook schande over de manier waarop de Braziliaanse voetbalbond (CBF) scheidsrechters aanduidt voor wedstrijden en gaf hij aan komende maandag met bewijzen te komen tijdens een zitting achter gesloten deuren van de Senaatscommissie.

Om die bewijzen te verzamelen, zal Textor naar eigen zeggen gebruikmaken van artificiële intelligentie (AI). Volgens de Amerikaan is AI namelijk “in staat om beelden met meer precisie te analyseren dan de mens”.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen