Live Gaza | Nog voor uitspraak Internationaal Gerechtshof belooft Israël: “Niemand zal ons stoppen”

Mogelijke maatregelen van het Internationaal Strafhof tegen Israël lokken verdeelde reacties uit. Ondertussen erkennen EU-landen Palestina als staat. Volg hier de laatste updates over de situatie in het Midden-Oosten.

red
Laura Massa
Laura Massa

Premier De Croo gaat in gesprek met honderdtal pro-Palestijnse actievoerders

In Gent is premier Alexander De Croo (Open VLD) in gesprek gegaan met een honderdtal pro-Palestijnse activisten. Die hadden zich verzameld aan het GUM, het Gents Universiteitsmuseum. Aan de Gentse universiteit bezetten honderden demonstranten een universitair gebouw. Ze trokken omstreeks 16 uur naar het expogebouw, waar politie in burger en veiligheidsagenten de situatie in goede banen hebben geleid.
Het kwam niet tot incidenten, maar het duurde even tot De Croo veilig de demonstranten kon benaderen, die in een kring op de vloer van de inkomhal waren gaan zitten. Op de vloer en aan de wand waren Palestijnse vlaggen aangebracht. 
De premier sprak de pro-Palestijnse actievoerders een twintigtal minuten toe. "Dit is een domein met ongelooflijk veel polarisatie", begon hij. "Ons land staat aan één kant. Het einde van het doden van onschuldige burgers. Of die nu in Oekraïne, Iran, Israël of Palestina wonen. Het doden van onschuldige burgers is in tegenspraak met het internationaal recht."
Voor de ontmoeting gaven de actievoerders aan dat ze vinden dat ons land te weinig doet om druk te zetten op Israël. Dat land voert een tegenoffensief tegen de extremistische organisatie Hamas, die op 7 oktober duizenden slachtoffers heeft gemaakt in Israël. Ook de acties van het Israëlisch leger hebben talloze burgerslachtoffers gemaakt.
Woensdag besliste het kernkabinet dat België de Palestijnse staat voorlopig niet zal erkennen. Een academische boycot met Israëlische kennisinstellingen lijkt eveneens niet aan de orde. De actievoerders herhalen die eis en willen ook dat de EU haar handelsakkoorden met Israël herbekijkt.
Cathérine De Kock
Cathérine De Kock

35.800 Palestijnen gedood in Gaza sinds 7 oktober

Meer dan 35.800 Palestijnen zijn gedood en 80.011 mensen zijn gewond geraakt tijdens het Israëlische militaire offensief op Gaza sinds 7 oktober. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid donderdag in een verklaring.
Er werden 91 Palestijnen gedood en 21 gewond in de afgelopen 24 uur, voegde het ministerie eraan toe.
(reuters)
Rogier Verschueren
Rogier Verschueren

Nog voor uitspraak Internationaal Gerechtshof belooft Israël: "Niemand zal ons stoppen"

Gevraagd of Israël zich zal plooien naar de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ), heeft regeringswoordvoerder Avi Hyman duidelijk geantwoord: "Geen enkele mogendheid op aarde zal Israël beletten om zijn burgers te beschermen en achter Hamas aan te gaan in Gaza."

Vrijdag doet het ICJ een uitspraak in de zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen in een poging de militaire operatie van Israël in Gaza (tijdelijk) te stoppen. De Zuid-Afrikanen beschuldigen de Israëlische regering van "genocidale intenties" in die oorlog. Het rechtsorgaan, dat in tegenstelling tot het Internationaal Strafhof (ICC) wél door Israël wordt erkend, zou een staakt-het-vuren van enkele dagen tot weken kunnen opleggen. Een uitspraak ten gronde in de zaak kan echter jaren op zich laten wachten.
Rogier Verschueren
Rogier Verschueren

Nederlandse justitie bekijkt klacht tegen huurwoningen Booking.com in bezette gebieden

Nederlandse aanklagers bekijken een klacht tegen Booking.com over het aanbieden van logementen in door Israël bezette gebieden. Die werd al in november ingediend door ngo Somo en drie andere mensenrechtengroepen. Ze beschuldigen Booking.com ervan "te profiteren van oorlogsmisdaden door vakantiewoningen te huur aan te bieden op grond die werd afgenomen van de Palestijnse bevolking die er thuishoorde". Volgens onderzoek van Somo heeft het boekingsplatform tussen 2021 en 2023 tot zeventig eigendommen aangeboden in Oost-Jeruzalem en de bezette Westelijke Jordaanoever.

De woordvoerster van het Landelijk Parket, Brechtje van de Moosdijk, bevestigde dat de klacht bestudeerd wordt, maar kon niet zeggen wanneer er een beslissing genomen wordt over eventuele verdere stappen.

In een reactie verklaarde Booking.com dat het niet akkoord gaat met de beschuldigingen en dat geen enkele wet verbiedt om te verhuren in bezette gebieden, terwijl een aantal Amerikaanse wetten net wel zouden verbieden om de regio te verlaten. "Er is juridische actie ondernomen tegen andere bedrijven die hebben geprobeerd om hun activiteiten af te bouwen, en we zouden verwachten dat in ons geval hetzelfde zal gebeuren."
Rogier Verschueren
Rogier Verschueren
Datawrapper
Israëlische grondoperaties in Gaza
https://datawrapper.dwcdn.net/6Y82K/1/
datawrapper.de
Rogier Verschueren
Rogier Verschueren

Zeker twaalf doden bij aanval op Jenin

Bij een twee dagen durende aanval van het Israëlische leger op de stad Jenin, op de Westelijke Jordaanoever, zijn zeker twaalf mensen omgekomen. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten verklaard aan het persagentschap AFP. Onder de doden was ook een chirurg van het overheidsziekenhuis, Khalil Suleiman, meldt Artsen Zonder Grenzen op X. De Israëlische troepen trokken zich donderdagochtend terug uit de stad. 
Rogier Verschueren
Rogier Verschueren

Israëlisch leger dwingt medisch personeel om al-Awda-ziekenhuis te verlaten

Het Israëlische leger (IDF) heeft dokters, verplegers en paramedisch personeel verplicht om het al-Awda-ziekenhuis in het vluchtelingenkamp Jabalia te verlaten. Het medisch personeel moest de patiënten achterlaten en te voet richting het westen trekken, getuigt een dokter bij Al Jazeera

Israëlische soldaten belegeren het ziekenhuis al vier dagen, waarbij ambulances en humanitaire organisaties de toegang worden ontzegd.
Rogier Verschueren
Rogier Verschueren

"Israëlisch onderhandelingsteam klaar om gesprekken weer op te starten"

Het kabinet van Israëlisch premier Netanyahu heeft laten weten dat het Israëlische onderhandelingsteam de opdracht heeft gekregen om de onderhandelingen weer op te starten om een deal te bereiken over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars. Er werden geen details gegeven welke orders het onderhandelingsteam kreeg of hoe het de onderhandelingen uit het slop wil trekken.

Na de laatste onderhandelingsronde eerder deze maand zijn de onderhandelingen in een impasse beland. Eerder donderdagochtend verspreidden de families van gijzelaars een video waarin te zien is hoe Hamasstrijders vrouwelijke Israëlische soldaten ontvoerden bij de aanval van 7 oktober 2023. Ze hoopten de regering-Netanyahu zo onder druk te zetten om akkoord te gaan met een deal.
Rogier Verschueren
Rogier Verschueren

"Zestien doden bij bombardement op Gaza-stad"

Bij een Israëlisch bombardement op de wijk Daraj in Gaza-stad is een gebouw van vier verdiepingen volledig vernield. Dat meldt een reporter van Al Jazeera ter plaatse. Daarbij zouden zestien Palestijnen omgekomen zijn, onder wie tien kinderen. Ook een evacuatiecentrum in de wijk zou gebombardeerd zijn.

Er waren ook aanvallen op het vluchtelingenkamp van Nuseirat, waar zeker acht Palestijnen gedood zouden zijn nadat hun huis gebombardeerd werd, en op dat van Jabalia. Daar zou volgens het Palestijnse Quds News Network een Palestijnse man door het hoofd geschoten zijn door een Israëlische scherpschutter. Eerder woensdag kwamen in Jabalia ook al zes mensen om bij een raketaanval op een huis in de Faluga-wijk.

Bij een inval in Beit Hanoon werden woensdag ook drie Israëlische soldaten gedood. Het Israëlische leger probeert in de stad in het noorden van Gaza al enkele dagen "terroristen uit te schakelen en terroristische infrastructuur te vernietigen", meldt het op X.
Rogier Verschueren
Rogier Verschueren

Colombia opent ambassade in Ramallah

De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de opening bevolen van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Colombiaanse krant El Spectador waren daar vorig jaar al plannen voor gemaakt, toen Petro aan de Palestijnse ambassadeur in Colombia, Rauf al-Malki, diplomatieke vertegenwoordiging in Palestina had beloofd.

Petro is één van de grootste internationale critici van de oorlog die Israël voert in Gaza. Eerder deze maand maakte Colombia al bekend de diplomatieke banden met Israël te zullen verbreken, waarbij Petro de regering-Netanyahu "genocidaal" noemde.
Rogier Verschueren
Rogier Verschueren

Israël deelt beelden van vrouwelijke soldaten die ontvoerd worden door Hamas

Op de Israëlische televisie zijn woensdag beelden getoond waarop te zien is hoe vijf vrouwelijke Israëlische soldaten op 7 oktober worden ontvoerd door Hamasstrijders.  De beelden zouden gemaakt zijn met de bodycams van Hamasleden bij hun aanval op de legerbasis van Nahal Oz in het zuiden van Israël, vlakbij de grens met Gaza. 

In de drie minuten durende video is te zien hoe de jonge rekruten in hun slaapkleding worden meegenomen. Ze kijken allemaal geschokt, sommigen hebben bloedsporen in het aangezicht. "Ik heb vrienden in Palestina", smeekt de 19-jarige Naama Levy in het Engels. Eén van de aanvallers roept in het Arabisch: "Jullie zijn honden! We zullen op jullie trappen, honden!" Een andere aanvaller zegt tegen één van de vrouwen: "Je bent mooi". Daarna worden de vrouwen vastgebonden en is te zien hoe ze weggevoerd worden naar klaarstaande voertuigen. In totaal zijn vijf vrouwelijke soldaten te zien in de video, waaruit beelden van gedode Israëlische soldaten werden geweerd.

De families van de gijzelaars hebben de beelden, die ze eerder kregen van het Israëlische leger (IDF), vrijgegeven in de hoop zo druk te zetten op premier Benjamin Netanyahu om een deal te sluiten over een staakt-het-vuren en een gevangenenruil. "De Israëlische regering mag geen tijd meer verspillen; ze moet vandaag nog opnieuw aan de onderhandelingstafel aanschuiven", verklaarde het Hostages Families Forum, dat de familieleden vertegenwoordigt van de 124 gijzelaars die nog steeds worden vastgehouden door Hamas.

De regering hoopt dan weer dat het publiceren van de video meer steun zal opleveren voor de militaire operatie in Gaza. "Deze meisjes worden nog steeds gevangengehouden door Hamas. Kijk alsjeblieft niet weg", verklaarde regeringswoordvoerder David Mencer aan journalisten. "Kijk naar de video. Steun Israël om onze mensen weer thuis te brengen."

Hamas stelt ondertussen in een verklaring dat de video "gemanipuleerd werd". "De echtheid van de inhoud kan niet bevestigd worden", aldus de terreurgroep. Volgens Hamas "werden de vrouwelijke soldaten behandeld volgens de ethiek van ons verzet, en is geen mishandeling van vrouwen in deze eenheid bewezen".
Ester Meerman
Ester Meerman

Luchthaven Bierset blijft draaischijf van militair materieel voor Israël

Sinds het begin van de oorlog in Gaza passeerde meer dan 70 ton munitie en explosieven via Luik naar Israël. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van De Morgen, Le Soir en RTBF. Een deel daarvan gaat direct naar het Israëlisch leger. 

Het gaat om vergunningen van de federale overheidsdienst Economie voor de doorvoer van 'gevaarlijke goederen', om de veiligheid te garanderen. In totaal zijn zo in vijf maanden tijd 68 vergunningen afgeleverd. Het gaat daarbij onder meer om ontstekers, rookmunitie, explosieven voor drones en onderdelen voor F-35- en F-16-gevechtsvliegtuigen. Niet alle doorvoer gaat naar het Israëlische leger. Bepaalde onderdelen keren terug naar België, na herstelling in Israël, of worden naar elders weer uitgevoerd. Van andere vergunningen is de eindbestemming niet duidelijk.

Toch vermelden twaalf vergunningen expliciet het Israëlische ministerie van Defensie of de Israëlische regering als eindgebruiker. Drie vergunningen noemen de Israëlische politie. Via Challenge Airlines is de luchthaven van Luik zo een kleine draaischijf in de militaire leveringen van de Verenigde Staten aan Israël.
Jorn Van Thillo

President Biden tegen "unilaterale erkenning" Palestijnse staat

Joe Biden "meent dat een Palestijnse staat via rechtstreekse onderhandelingen tussen de betrokken partijen" tot stand moet komen, "niet via een unilaterale erkenning". Dat heeft een woordvoerster van het Witte Huis woensdag gezegd.
"De president is een fervente aanhanger van een tweestatenoplossing en dat is hij zijn hele loopbaan geweest. Hij denkt dat een Palestijnse staat door middel van rechtstreekse onderhandelingen tussen de partijen het daglicht moet zien, niet door een unilaterale erkenning", zei Adrienne Watson, woordvoerster van de nationale veiligheidsraad van de Verenigde Staten. 
Jorn Van Thillo

Gennez: "Historische kans gemist"

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) is ontgoocheld door de beslissing van het kernkabinet om Palestina voorlopig niet te erkennen. Dat schrijft ze op X (het vroegere Twitter). "Helaas vandaag geen Belgische erkenning van de Palestijnse staat. België werkt verder op timing en context om tot erkenning over te gaan", schrijft ze . "Nochtans is de urgentie zeer groot. We laten vandaag een historische kans liggen."