© Victoriano Moreno

Buurtcinema De National verzegeld: “Pas terug open als alles in orde is”

Buurtcinema De National is verzegeld door de stad. Een gevolg van problemen met de vergunning, de brandveiligheid en de akoestiek. “We zijn ermee bezig”, zegt afgevaardigd bestuurder Stefan De Virgilio.

evw, sare

Op de poort van buurtcinema De National in de Lange Beeldekensstraat hangt een papier van de dienst Milieutoezicht van de stad Antwerpen. De zijkanten van de poort zijn afgeplakt met zegels van de dienst Stadstoezicht. Een gevolg van een reeks inbreuken, zo blijkt. “Het gaat om een maatregel vanuit de administratie van de stad”, zegt Dirk Delechambre, woordvoerder van de stad Antwerpen. Aan de maatregel is volgens de stad een lang proces met verschillende overlegmomenten tussen de diensten en De National voorafgegaan.

“Alvorens er activiteiten georganiseerd mochten worden, moesten eerst allerlei zaken in orde worden gebracht”, verklaart Delechambre.

Ten eerste is er de aanvraag van de juiste vergunningen, een administratieve kwestie. Verder moet ook op het gebied van brandveiligheid nog een en ander geregeld worden. En ten slotte moeten er degelijke studies naar de akoestiek van de zaal worden gedaan. De ligging van De National, middenin een woonblok, is gevoelig. De stad wil vermijden dat de buren onder geluidsoverlast te lijden zullen hebben.

© Victoriano Moreno

Stefan De Virgilio, afgevaardigd bestuurder van De National, is met een leger vrijwilligers al maanden aan de slag in de cinema. Aanvankelijk werd de heropening al in september gepland, maar door de ontbrekende vergunning werd die uitgesteld. “Omdat er vorige week toch een activiteit plaatsvond terwijl de vergunningen niet in orde zijn, is de zaal nu verzegeld”, zegt De Virgilio. Ondertussen probeert De Virgilio alles in orde te krijgen.

“De stoppenkast is vernieuwd en de attesten zijn er, donderdag komt de brandweer controleren”, zegt hij. “Ook de subsidie van Vlaanderen is er. Die zal via aanbesteding voor bedrijven gebruikt worden voor de bouw.” De nodige vergunning werd aangevraagd op 20 oktober en als er geen bezwaren zijn, verwacht De Virgilio daar begin december nieuws over. Voor de stad is het simpel: pas als alles in orde is, ook het complexe vraagstuk van de akoestiek, kunnen in de zaal activiteiten doorgaan.

Ook binnen de organisatie achter De National loopt niet alles van een leien dakje. Vier van de zeven leden van de raad van bestuur stapten vorige week op, omdat De Virgilio volgens hen niet uitvoerde wat de raad besliste. “Met pijn in het hart, want het is een fantastisch project”, zegt Guy Redig, een van hen.

De Virgilio benadrukt dat met de drie overblijvende leden van de raad van bestuur constructief verder wordt gewerkt.