Direct naar artikelinhoud
China

Producent grijpt in: Chinese studenten moeten niet langer 11 uur per dag werken om genoeg iPhones te maken

Producent grijpt in: Chinese studenten moeten niet langer 11 uur per dag werken om genoeg iPhones te maken
Beeld BELGAIMAGE

Foxconn, de belangrijkste toeleverancier van Apple in Azië, liet stagiairs illegaal overuren maken bij het produceren van de iPhone X. Dat meldt The Financial Times. Het bedrijf heeft inmiddels ingegrepen.

Volgens de zakenkrant liet Foxconn de studenten langer doorwerken dan wettelijk toegestaan omdat de fabriek de vraag naar Apples nieuwe toestel maar nauwelijks kan bijbenen.

De FT sprak met zes Chinese studenten van 17 tot 19 jaar oud. Samen met drieduizend andere studenten gingen zij in september als stagiairs bij de Foxconn-fabriek in Zhengzhou aan het werk. De zes zeiden stelselmatig 11 uur per dag te werken. Onder de Chinese wet is het verboden dat stagiairs zulke lange dagen maken; ze mogen wekelijks niet langer dan 40 uur werken. Overwerk voor stagiairs is ook strijdig met Foxconns eigen bedrijfsbeleid.

Volgens de studenten worden zij gedwongen in de fabriek te werken. Hun school zou hebben gezegd dat zij niet kunnen afstuderen als zij geen stage lopen bij Foxconn. Van het werk leren ze niets, zegt een van de studenten. Naar eigen zeggen zet zij dagelijks twaalfhonderd iPhone-camera's in elkaar.

Van het werk leren ze niets, zegt een van de studenten. Naar eigen zeggen zet zij dagelijks twaalfhonderd iPhone-camera's in elkaar

De school in kwestie weigerde op de kwestie te reageren. Foxconn heeft inmiddels aangekondigd de praktijken stop te zetten en te "streven naar leefbare werkomstandigheden".