Amerikaanse militaire steun aan Taiwan verhoogt “risico op conflict”, dreigt China

© AP

China waarschuwt dat een verhoging van de Amerikaanse militaire steun aan Taiwan enkel “het risico op een conflict” vergroot. Daarmee reageert Peking op de goedkeuring in het Amerikaanse Congres van een militair steunpakket van 8 miljard dollar voor Taiwan.

Bron: BELGA

De versterking van de militaire banden tussen de VS en Taiwan draagt niet bij tot de veiligheid van Taiwan, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. “Dit zal enkel de spanningen en het risico op een conflict verhogen aan beide zijden van de Straat van Taiwan”, aldus Wang Wenbin. Volgens hem schieten Taiwan en de VS zichzelf in de voet.

China beschouwt het zelfbesturende, democratische Taiwan als een deel van zijn grondgebied. Sinds president Tsai Ing-wen in 2016 aan de macht kwam, heeft Peking zijn intimidatiepogingen opgedreven. Op 20 mei neemt de pas verkozen Taiwanese president Lai Ching-te zijn mandaat op. Volgens hem zal de militaire hulp net helpen “autoritarisme” af te schrikken en de vrede te bewaren.

Peking wil desnoods met geweld het eiland opnieuw onder controle brengen. China waarschuwde woensdag maatregelen te zullen nemen “om de soevereiniteit, veiligheid en territoriale integriteit te beschermen”. 

Meer militaire hulp kan “het gedoemde lot van de onafhankelijkheid van Taiwan niet redden”, aldus Wang Wenbin. “De VS moeten (...) stoppen met het creëren van nieuwe spanningen in de Straat van Taiwan en stoppen met het compromitteren van de vrede en de stabiliteit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen