© JAA, DBA

Directeur Sint-Lugardisschool: “Maxim bleef altijd welkom, maar zonder steun ging het gewoon niet meer”

De Sint-Ludgardisschool in Schoten is teleurgesteld in het vonnis van de rechter omdat ze, volgens directeur Anouck Verstraeten, alles heeft gedaan om Maxim kwalitatief onderwijs te bieden. De raad van bestuur beslist binnenkort of de school tegen het vonnis in beroep gaat.

Jan Auman

“De rechter heeft te weinig rekening gehouden met de concrete omstandigheden van de zaak”, aldus Anouck Verstraeten, die op het moment dat het conflict met de ouders ontstond nog adjunct-directeur was. “We hebben Maxim al in 2012 verwelkomd, lang voor de invoering van het M-decreet. Juist omdat wij geloven in de voordelen van inclusief onderwijs. Het voltallige team heeft op geen inspanning gekeken om Maxim en andere leerlingen tegemoet te komen, maar botste daarbij op de grenzen van het ondersteuningsmodel van de overheid.”

LEES OOK. Schotense school veroordeeld omdat ze jongen met Down afwees: “Ze namen Maxim zijn vriendjes af”

Slechts 5,5 uur ondersteuning

Concreet doelt de directeur op de 5,5 uur ondersteuning vanuit het departement Onderwijs. “Dat is niet eens een volle schooldag”, aldus Verstraeten. “Op de andere vier lesdagen staat de leerkracht er alleen voor. We hebben getracht dit tekort op te vangen door zelf stagiaires te rekruteren in diverse hogescholen. Die vielen jammer genoeg telkens snel weer uit.”

Hierop is een bevraging gebeurd onder alle leerkrachten van Sint-Ludgardis over hoe het verder kon. “Zij wilden echt wel, maar achtten dit met de beste wil van de wereld niet te combineren met hun globale klasopdracht”, stelt de directeur.

LEES OOK. Antwerpse directeur reageert op zaak-Maxim: “De draagkracht van een school is niet eindeloos”

Eerlijke communicatie

“We hebben ook steeds open en eerlijk gecommuniceerd met de ouders, ook als het moeilijk ging. Dat deze open communicatie nu geïnterpreteerd wordt als een ‘weigering onder tafel’, is zuur. Maxim is nochtans altijd welkom gebleven op onze school, tot en met vandaag”, aldus Verstraeten.

De directrice voegde nog toe dat het vonnis en de berichtgeving in de media flink inhakt op haar leerkrachten. Zelf behoudt ze het volste vertrouwen in haar team. “Ik wil hen zelfs uitdrukkelijk danken voor wat ze hier elke dag doen, duidelijk niet altijd in gemakkelijke omstandigheden.” De raad van bestuur van Sint-Ludgardis kreeg naar eigen zeggen de hele dag veel blijken van solidariteit en begrip van collega-scholen voor hun aanpak.