Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Texas vraagt zich na vijfde bomexplosie nerveus af wie er achter de aanslagen zit; politie tast nog in het duister

Texas vraagt zich na vijfde bomexplosie nerveus af wie er achter de aanslagen zit; politie tast nog in het duister
Beeld AP

De Amerikaanse staat Texas is vandaag voor de vijfde keer op rij deze maand opgeschrikt door een bomaanslag. Dit keer ging de bom af in een distributiecentrum van pakketbezorgbedrijf FedEx. Na bijna drie weken met vijf aanslagen, twee doden en zes gewonden, tast de politie nog altijd in het duister wie erachter zit en wat de motieven zijn van de dader(s). 

De angst regeert inmiddels in de Texaanse hoofdstad Austin, waar vier van de vijf bommen explodeerden. Zo'n 450 agenten en rechercheurs van de politie en de FBI maken jacht op de dader (of daders), maar tot nu toe ontbreekt elk spoor. President Trump is ingelicht over de serie aanslagen.

In tegenstelling tot de vorige vier bommen explodeerde de FedEx-bom vandaag niet in Austin maar vlakbij San Antonio, zo'n honderd kilometer verderop. Omdat het pakketje waarin de bom zat bestemd was voor Austin, gaan de autoriteiten ervan uit dat ook deze aanslag het werk was van de geheimzinnige bommenlegger.

Politiechef Brian Manley staat de pers te woord.Beeld Photo News

Een medewerker van het distributiecentrum raakte lichtgewond, waardoor het aantal gewonden nu is opgelopen tot zes. "Wij hebben hier duidelijk te maken met een iemand die verantwoordelijk is voor alle aanslagen", aldus politiechef Brian Manley.

Dit roept in de VS herinneringen op aan Ted Kaczynski - bijnaam: de 'Unabomber' - de man die vanaf 1978 een reeks bomaanslagen pleegde en zeventien jaar uit handen van de FBI wist te blijven.

Omdat de dader van de aanslagen in Texas sinds 2 maart, toen de eerste bom ontplofte, nog niets van zich heeft laten horen, besloot de politie zich rechtstreeks tot hem te richten - een ongewone stap. De dader is opgeroepen om op wat voor manier dan ook contact te leggen met de politie. Die hoopt als er eenmaal contact is gelegd beter inzicht te krijgen in zijn beweegredenen.

'Haatmisdrijven'

De aanslagpleger ging vooralsnog niet op de uitnodiging in, vermoedelijk omdat hij wil voorkomen dat hij de politie aan aanwijzingen helpt.

De politie besloot tot haar oproep na de aanslag van zondag, waarbij twee voorbijgangers gewond raakten. Zij liepen vlakbij een wandelpad tegen een draad die verbonden was met het explosief, waarna de bom afging. De bom, die aan de kant van de weg was verstopt, was veel complexer dan de drie bommen die de dader eerder gebruikte. Die waren verstopt in pakketjes die werden neergelegd op de stoep van willekeurige bewoners van Austin.

Politie zet een straat af in een wijk van Austin waar op 19 maart opnieuw een bom was ontploft.Beeld AFP

De theorie dat de dader het gemunt heeft op niet-blanken is minder waarschijnlijk geworden, denkt de politie: de twee gewonde voorbijgangers zijn allebei blank. Wat opviel aan de eerste drie aanslagen was dat de bommen bezorgd werden bij niet-blanke inwoners van Austin. De twee doden en eerste drie gewonden waren zwarte en latinobewoners van de stad. De politie hield er daarom aanvankelijk rekening mee dat de aanslagen 'haatmisdrijven' tegen minderheden waren.

"Een leger van agenten is actief ter plekke", probeerde burgemeester Steve Adler gisteren de inwoners van Austin gerust te stellen. "Zij hebben alles tot hun beschikking wat zij nodig hebben en ze zijn vastbesloten om dit aan te pakken."