134 werkzoekenden kwamen kennismaken met de verschillende standhouders.© Stad en OCMW Lier

Jobbeurs voor maatschappelijk kwetsbare groepen in Lier: “Afstand tussen werkgevers en werkzoekenden verkleinen”

Lier -

Dinsdag organiseerden Stad & OCMW Lier, in samenwerking met VDAB, Agentschap Integratie & Inburgering en Travi een jobbeurs voor maatschappelijk kwetsbare groepen. Meer dan 300 werkzoekenden werden hiervoor persoonlijk uitgenodigd. 134 van hen gingen in op deze uitnodiging en kwamen kennismaken met de 16 aanwezige standhouders.

Hélène Baccaert

Cijfers van VDAB tonen aan dat er in Lier op dit moment 1638 werkzoekenden zonder werk zijn ingeschreven bij VDAB. 78,9% van deze werkzoekenden zijn laag- of midden geschoold, 28% van hen heeft een beperkte kennis van het Nederlands. Deze, en nog heel wat andere factoren, zorgen ervoor dat mensen een grote afstand tot de arbeidsmarkt ervaren.

“Het doel van de jobbeurs is werkzoekenden rechtstreeks in contact te brengen met lokale werkgevers en interimkantoren”, zegt schepen van Tewerkstelling Sabine Leyzen (Open VLD). “Op deze manier willen we de afstand tussen beiden verkleinen.”

“Binnen de groep werkzoekenden met een niet-Europese nationaliteit vormen mensen afkomstig uit Oekraïne de grootste groep. Daarom organiseerden we voor hen tijdens de jobbeurs een extra infosessie rond interim werk in het Oekraïens. Deze infosessie werd gegeven door Travi. Later dit jaar zal Travi ook een extra infosessie ‘hoe solliciteren bij een uitzendkantoor’ organiseren voor andere werkzoekenden.”

Activeringsactie

De jobbeurs is één van de verschillende activeringsacties die stad en OCMW Lier organiseren om de tewerkstellingskansen van maatschappelijk kwetsbare groepen te vergroten. “Zo organiseerde de Lierse Digibank workshops in functie van het zoeken naar werk en solliciteren voor werkzoekenden met lage digitale vaardigheden. Verder is er het project ‘Werkproeven’, waarbij mensen met een leefloon voor een korte periode (max. 200 uur) ingezet worden op diverse werkvloeren. Op deze manier kan de werkzoekende praktijkervaring opdoen en krijgt de trajectbegeleider sneller zicht op mogelijke stappen die gezet kunnen worden binnen het traject naar duurzame tewerkstelling”, legt Leyzen uit.

“Voor anderstalige cliënten wordt een intensievere versie voorzien, namelijk ‘Werkproeven+’, waarbij ook arbeidscompetenties getest worden en taalondersteuning op de werkvloer voorzien wordt. Hiervoor werkt de stad samen met Vokans, een professioneel vormings- en opleidingscentrum.”

Voor de uitvoering van al deze acties werken de stad en OCMW Lier steeds nauw samen met het lokale VDAB-kantoor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners