Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

Duitsland in de ban van ‘dönerflatie’: politici pleiten voor ‘kebabcap’ en speciale voedselbonnen

Arif Keles, een van de bekendste kebabmakers van Berlijn.Beeld ANP

De tijd dat Duitsers massaal aan de bratwurst zaten, is voorbij. Döner kebab is nu dé hit, maar de prijsstijgingen van het gerecht baren de oosterburen zorgen. Ze pleiten nu voor een ‘kebabprijsplafond’ en dat houdt zelfs de politiek bezig.

“8 euro döner, ik betaal 8 euro voor een döner! Praat met Poetin, ik wil 4 euro betalen”, roept een jonge Duitse Turk als bondskanselier Olaf Scholz na een werkbezoek terugloopt naar zijn auto.

Overal waar de Duitse regeringsleider komt, krijgt hij al bijna een jaar dezelfde vraag: waarom doet u niets om de kosten van de döner kebab te beteugelen? Zijn regering ziet zich inmiddels zelfs genoodzaakt om op sociale media uit te leggen dat de prijsstijgingen grotendeels te wijten zijn aan stijgende loon- en energiekosten. “Het is heel opvallend dat ik overal waar ik kom, de vraag krijg - vooral van jonge mensen - of er geen rem op de prijs voor de döner kan komen”, reageert Scholz.

Het befaamde broodje vlees - een moderne interpretatie van een oud Turks gerecht dat bedacht is door Turkse immigranten in Berlijn - is een van de populairste gerechten in Duitsland. Jaarlijks worden er naar schatting 1,3 miljard kebabs verkocht - alleen al in Berlijn gaan er dagelijks 400.000 over de toonbank. Maar in de afgelopen jaren is de prijs op veel plekken zo’n beetje verdubbeld, van ongeveer 4 euro tot 8 of zelfs 10 euro nu.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een foto die is geplaatst door Bundesregierung (@bundesregierung) op

De extreemlinkse partij Die Linke heeft zich nu ook op dit onderwerp gestort en dient een voorstel in bij het parlement, waarin de partij oproept tot de invoering van een prijsplafond voor döner kebab, een ‘dönerpreisbremse’. Het maximale bedrag dat de döner-eters zouden moeten betalen, zou 4,90 euro moeten zijn en voor jongeren zelfs slechts 2,90 euro. Die Linke wil verder armere huishoudens voorzien van dagelijkse ‘dönerbonnen’, waarmee ze het voedsel kunnen afhalen.

Opvallend is dat zelfs de Groenen - een partij die normaal gesproken mensen oproept om vlees te laten staan - ook aandacht vragen voor de kwestie. “Voor jonge mensen is het op dit moment net zo belangrijk als waar ze gaan wonen als ze uit huis gaan. Ik weet dat het voor veel mensen hier geen alledaagse kwestie is”, zei Groenen-lid Hanna Steinmüller eerder dit jaar tegen andere parlementsleden. “Het is ook iets dat misschien belachelijk wordt gemaakt, maar ik denk dat we als volksvertegenwoordigers verplicht zijn om deze verschillende perspectieven te belichten.”

Roep om terugkeer Angela Merkel

Volgens kanselier Scholz is het uitgesloten dat er zo’n ‘kebabcap’ komt - het zou niet uitvoerbaar zijn in een vrije markteconomie. Hij prijst het “goede werk van de Europese Centrale Bank” bij het terugdringen van de inflatie. Jongeren nemen daar overigens geen genoegen mee: sommigen roepen op tot de terugkeer van Angela Merkel, met het argument dat Scholz’ voorganger wél “de prijs van döner onder controle had”.

Deniz, een dönerverkoper in een kiosk in de buurt van het station Friedrichstrasse in Berlijn, legt aan The Guardian uit waarom hij de prijs voor het broodje in twee jaar tijd heeft laten stijgen van 3,90 euro tot 7 euro. “We zijn gedwongen om de prijs te verhogen door de exploderende huur-, energie- en voedselprijzen”, zegt hij. “Mensen praten de hele tijd tegen ons over ‘dönerflatie’, alsof we hen voor de gek houden, maar we hebben er helemaal geen controle over.”

Scholz heeft overigens een punt: er zijn in Europa vrijwel geen gerechten of drankjes waar een prijsplafond op zit. In Italië bestond lang de ongeschreven regel dat een kop espresso niet duurder mocht zijn dan een euro, maar ook die ‘grens’ is door de inflatie in veel steden inmiddels gepasseerd.