© Koen Luts

Meer dan 9.000 handtekeningen tegen uitbreiding Hezehof

Het protest tegen de uitbreiding van Hezehof, een hondenkwekerij met 480 volwassen honden in Lummen, neemt toe. In amper vijf dagen tijd hebben al meer dan 9.000 mensen een petitie ondertekend tegen de plannen om een varkensbedrijf in Lummen om te vormen tot hondenkwekerij. Ook BV’s An Lemmens en Kim Clijsters hebben zich nu achter het protest geschaard. “Ik begrijp al die commotie niet”, zegt Rudy Guedens, uitbater van Hezehof.

Koen SNOEKX

‘Beruchte fokkerij uit Lummen wil maar liefst 480 kweekhonden. Nee tegen broodfok! Teken & deel deze petitie ajb!’, postte VTM-presentatrice An Lemmens gisteren op Twitter. De tweet van Lemmens, die al jaren hevig strijd voert tegen broodfokkerij, werd meteen gedeeld door ex-tennisster Kim Clijsters. Beide BV’s kanten zich tegen de plannen van Rudy Guedens, uitbater van de omstreden hondenkwekerij Hezehof, die een milieuvergunningsaanvraag heeft ingediend om in Lummen een varkensbedrijf om te vormen tot een hondenkwekerij met 480 volwassen honden. Lemmens en Clijsters roepen op om massaal een petitie te ondertekenen.

Bezwaarschriften

De online petitie tegen de uitbreiding van Hezehof werd op 22 september gestart en telt amper vijf dagen later al meer dan 9.000 handtekeningen. “Maar het mogen er nog veel meer zijn”, zegt de oprichtster van de petitie, een hondenliefhebster uit Oost-Limburg, die liever anoniem wil blijven. “Ik heb drie jaar in het asiel van Genk gewerkt en heb daar gezien dat 90 procent van de probleemhonden broodfokhonden zijn. De uitbreiding van Hezehof mag er dus in geen geval komen, want het gaat hier om een broodfokbedrijf van het zuiverste soort.”

De initiatiefneemster beseft dat een petitie alleen de uitbreiding van Hezehof niet kan tegenhouden. “We roepen de Lummenaren dan ook op om zo veel mogelijk bezwaarschriften in te dienen tegen de milieuvergunningsaanvraag van de uitbater.” Of er ondertussen al bezwaarschriften zijn ingediend, konden ze bij de gemeente Lummen gisteren niet kwijt.

Zieke pups

Opvallend is dat ook heel wat dierenartsen de petitie ondertekenen. “Ik heb getekend omdat ik in mijn dierenartsenpraktijk te veel problemen zie met pups van deze broodfokker die ziek of slecht gesocialiseerd zijn”, zegt een dierenarts uit Noord-Limburg. “In een kwekerij met 480 honden kan je onmogelijk met elke hond bezig zijn en ook de kans op infecties is er veel groter.”

Uitbater Rudy Guedens is naar eigen zeggen verbaasd door zoveel negatieve reacties. “Ik doe toch niks illegaals. Ik ga geen wietplantage beginnen. Ik vraag gewoon een milieuvergunning voor een hondenkwekerij. En als ik die vergunning niet krijg, zal die kwekerij er niet komen. Zo simpel is het”, zegt Guedens.

Het gemeentebestuur van Lummen moet voor 19 december een beslissing nemen over de milieuvergunning. Bij weigering kan Guedens nog altijd in beroep gaan bij de bestendige deputatie.