Eurostar wil alle treinen tegen 2030 op hernieuwbare energie laten rijden

© AFP

Eurostar, de hogesnelheidstrein die Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbindt, wil dat tegen 2030 alle treinen op hernieuwbare energie rijden. Dat heeft de onderneming dinsdag aangekondigd. Eurostar heeft de ambitie om tegen die datum “30 miljoen passagiers duurzaam te laten reizen en tegelijkertijd haar CO2-uitstoot te verlagen”

jvh
Bron: BELGA

Eurostar heeft zich onlangs aangesloten bij de RE100-alliantie. Dat is een initiatief voor bedrijven die zich ertoe aanzetten om 100 procent van hun energie uit hernieuwbare bronnen te verkrijgen. “We zijn er trots op dat we het eerste spoorwegbedrijf zijn dat zich aansluit”, zegt Eurostar-topvrouw Gwendoline Cazenave. “Tegenwoordig is de transportsector verantwoordelijk voor 25 procent van de Europese uitstoot van broeikasgassen en duurzame hogesnelheidslijnen zijn een belangrijke oplossing voor dit probleem.”

In Nederland rijden Eurostar-treinen sinds 2017 voor 100 procent op windenergie. In het Verenigd Koninkrijk is dit cijfer sinds 2023 opgelopen tot 40 procent. In België werd in februari een ‘memorandum of understanding’ ondertekend met spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel om de installatie van nieuwe zonne-energieprojecten voor het aandrijven van treinen te bestuderen.

In 2023 vervoerde Eurostar 18,6 miljoen passagiers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen