Henk Jongerius overleden, dichter van ‘Al wie dolend in het donker’ en het nieuwe ‘U zij de glorie’

Nieuws
In het klooster waar hij 57 jaar woonde, is dinsdag kerklieddichter Henk Jongerius overleden. Hij was 82 jaar. ‘Ik heb nooit de neiging gehad om te trouwen of het klooster te verlaten’, zei hij in 2018.
Wim Houtman Wim Houtman
dinsdag 23 april 2024 om 16:52 aangepast 19:03
Henk Jongerius schreef zo’n vijfhonderd liturgische teksten, psalmen en liederen.
Henk Jongerius schreef zo’n vijfhonderd liturgische teksten, psalmen en liederen. beeld Henk Jongerius

Huissen

Jongerius trad na zijn eindexamen gymnasium in bij de dominicanen. Hij wilde, net als Jezus, ‘de dingen van zijn Vader doen’, zei hij in 2018 in het Nederlands Dagblad. Hij koos niet voor het werk als priester in een parochie, maar voor een klooster. ‘Het sprak me aan om in een gemeenschap te leven.’ Na zijn priesteropleiding kwam hij in 1967 in het klooster in Huissen terecht, bij Arnhem. Daar zou hij de rest van zijn leven blijven.

Jongerius schreef een groot aantal liederen en teksten voor de rooms-katholieke liturgie. Sommige op bekende (Engelse) melodieën, zoals het kerstlied ‘Al wie dolend in het donker’ op de wijs van ‘Once in royal David’s city’. Andere kregen een originele melodie, meest van de componist Jan Raas.

In het Liedb..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Michael Max: 'Met de mensen van het Holocaust Memorial Museum in Washington is een heel bijzondere persoonlijke vriendschap ontstaan.'

Zijn voorganger hielp nazi's ontsnappen. Met het Holocaust Memorial maakt deze priester een nieuw begin

Via de ‘rattenlijn’ konden na de Tweede Wereldoorlog hoge nazi’s naar Argentinië ontsnappen. De rector van een ooit door Nederlanders gestichte kerk in Rome speelde daarbij een sleutelrol.

In de Vaticaanse perszaal vertelde de Limburgse priester Harry Quaedvlieg over zijn ervaringen tijdens de Internationale Ontmoeting van Pastoors die het Vaticaan drie dagen lang organiseerde in het kader van de lopende kerkvernieuwingssynode.

Paus roept op tot vernieuwing van het pastoorsambt. 'Nog verborgen schatten aan het licht laten komen'

Op uitnodiging van het Vaticaan spraken 250 pastoors uit 99 landen over hun ervaringen en uitdagingen. Namens Nederland nam de Limburgse priester Harry Quaedvlieg deel. ‘De paus heeft de wijsheid van een pastoor.’

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens een bezoek aan de Friezenkerk in Rome.

'Mijn schild ende betrouwen' zingt de Nederlandse kerk in Rome elke zondag. 'Een gebed past in de kerk'

In veel Nederlandse kerken wordt rond Koningsdag en Bevrijdingsdag het Wilhelmus gezongen. De Friezenkerk in Rome gaat nog een stapje verder. Wekelijks zingen de bezoekers het zesde couplet.

Paus Franciscus groet vrouwelijke gedetineerden in Venetië die meewerken aan de door het Vaticaan geïnitieerde kunstexpositie 'With My Eyes' in hun vrouwengevangenis in het kader van de Biennale.

Rooms-Katholieke Kerk wil nieuw tijdperk in relatie met kunstenaars. 'De wereld heeft kunstenaars nodig'

In de relatie tussen kerk en kunst moeten nieuwe stappen gezet worden, daarvan getuigde paus Franciscus tijdens de Biënnale van Venetië. 'Kunstenaars bevinden zich in de wereld, maar zijn opgeroepen om er bovenuit te stijgen.'

Carlien Geelkerken: 'Bij gewijde ambtsdragers ging het qua inhoud vaak een spade dieper. Bij hen was het ook emotioneler. Het is hun werk, hun leven, hun levenskeuze.'

Van kerkpijn en angst naar nieuwe hoop. Dit deden de synodegesprekken met katholieke priesters en leken

Wat hebben de synodegesprekken in katholiek Nederland opgeleverd? Carlien Geelkerken was 25 keer gespreksleider. Ze hoorde veel ‘kerkpijn’ maar zag ook nieuwe hoop. ‘Wat begon als oud zeer, werd een vurig pleidooi.’

De glazen kist met glimmende reliekenhouder bevat een stukje van het lichaam van de heilige Bernadette en werd onder meer door de straten van Maastricht gedragen.

Reliekenverering: een geschiedenis van uitwassen, wildgroei en pogingen de zaak in de hand te houden

Een maand lang toerde een botje van de heilige Bernadette door Nederland. De verering van relieken is bijna net zo oud als het christendom zelf. Waar komt deze ’volksdevotie’ vandaan en hoe inspireert het gelovigen?