© rr

Goede sfeer eindigt in gevecht in Antwerpen: “Poolse supporters waren heel dronken”

Tijdens de WK-match tussen Polen en Senegal is dinsdag een vechtpartij uitgebroken bij Bar Noord, de zomerbar in Park Spoor Noord (Antwerpen). Er werd met stoelen en banken gegooid en de supporters gingen met elkaar op de vuist. Uiteindelijk was er één gewonde.

dvd, sare, brip

Bijna de hele WK-wedstrijd tussen Polen en Senegal verliep vredevol aan het grote scherm in Park Spoor Noord. Maar aan het einde van de match liep het plots uit de hand tussen de supporters, en kwam het tot een gevecht. Uiteindelijk meldde er zich één gewonde bij de politie, maar tijdens het gevecht, waar bijna vijftig mensen bij betrokken waren, ging het er toch even stevig aan toe. “Rond 18.50u kregen we verschillende meldingen over een vechtpartij tussen 40 tot 50 mannen”, bevestigt woordvoerder Willem Migom van de Antwerpse politie. “Alle beschikbare ploegen werden ter plaatse gestuurd, maar bij aankomst bleek het ergste achter de rug te zijn en had de meerderheid van de betrokkenen de plaats al verlaten.”

Ruzie binnen en buiten

“Er waren ongeveer honderd Poolse supporters aanwezig, en maar een dertigtal Senegalese”, zegt manager van Bar Noord Johan Peeraer. “Naar het einde toe werd het binnen, waar het scherm staat opgesteld, wat grimmig tussen enkele supporters. Ondertussen ontstond er buiten ook een kleine ruzie. Uiteindelijk liep het uit de hand. De ruzie verplaatste zich naar buiten en daar werd al snel met krukken en stoelen gegooid.”

Daardoor liep ook het meubilair schade op. “Gelukkig waren er voldoende stewards aanwezig. Zij hebben perfect werk geleverd, en ervoor gezorgd dat het gevecht snel opgelost was.”

Volgens Peeraer was het meteen duidelijk dat het de Poolse supporters waren die de ruzie uitlokten. “Het feit dat ze allemaal nogal dronken waren, heeft daar ongetwijfeld toe bijgedragen.”

LEES OOK. Polen laat zich verrassen door Senegal en begint met een nederlaag aan WK

Onverwacht

En ook één van de supporters met Poolse roots geeft toe dat de aanleiding tot het gevecht uit het Poolse kamp kwam. “Zelfs bij de achterstand van Polen waren er geen problemen en was de sfeer goed. Maar toen Polen dan toch een doelpunt maakte, escaleerde hun gejuich al snel in een ruzie.”

Volgens hem zou een van de Senegalese supporters een glas gegooid hebben, dat bijna een jong Pools kindje raakte. “Als reactie gooide de vader met een bank, en toen liep het helemaal uit de hand”, klinkt het. “Ook ik kwam in het gevecht terecht, maar gelukkig raakte ik niet gewond.”

Meer beveiliging

Zowel de manager als de supporters betreuren dat de wedstrijd zo moest eindigen. “Het was echt een leuke match, niemand had verwacht dat dit zou gebeuren”, vertelt de Poolse supporter. “Uiteindelijk blijft het maar voetbal, het is een spel. Zulke gevechten zijn voor niets nodig.”

Manager Johan Peeraer besloot om de komende matchen meer security in te zetten. “Dit mag niet meer gebeuren. Tijdens deze match was er ook minder politietoezicht, bij matchen van België en Marokko is dat wel het geval. Maar ik ben ervan overtuigd dat het bij de ‘kleinere’ matchen juist belangrijker kan zijn”, besluit hij.

Op basis van getuigenverklaringen en van de beschikbare beelden onderzoekt de politie nu wie er bij de vechtpartij betrokken was, en welk gerechtelijk gevolg daaraan gegeven kan worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer