Woedende cipiers die kabinet van Geens vernielden, krijgen erg lichte straf

Na de vernielingen aan het kabinet van Justitie tijdens de betoging van de cipiers op 17 juni 2016 werden vijf medewerkers van de FOD Justitie geïdentificeerd. Van de vier statutaire personeelsleden kregen twee een terechtwijzing en twee een inhouding van respectievelijk 10% en 15% van hun wedde als tuchtstraf. Dat antwoordde minister van Justitie Koen Geens woensdag op vragen van Egbert Lachaert (Open Vld) en Sophie De Wit (N-VA), die deze sancties wel echt licht vonden.

adm

Geens verklaarde dat het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen meegewerkt heeft aan de identificatie van de mensen die vernielingen aanbrachten in het kabinet. Er werd gekozen voor een bemiddeling in strafzaken onder leiding van het Brussels parket met medewerking van het Justitiehuis. Als de procedure zou mislukken, onder meer bij wanbetaling van de schadevergoeding, zal de zaak alsnog voor de correctionele rechtbank gebracht worden, verduidelijkte de minister.

IN BEELD. Woedende cipiers vernielen kabinet van Geens

Vier van de vijf geïdentificeerde mensen waren statutaire personeelsleden die door het directiecomité van de FOD Justitie gesanctioneerd werden. Twee kregen een terechtwijzing en twee een inhouding van respectievelijk 10% en 15% van hun wedde als tuchtstraf. Twee mensen gingen in beroep: één personeelslid dat een terechtwijzing kreeg en het personeelslid met een inhouding van 10%. Die procedure loopt nog. De vijfde betrokkene was contractueel en werd overgeplaatst.

Te lichte straf?

Volgens Egbert Lachaert zijn de vijf er “erg goed van afgekomen”. Indien dit in de privésector gebeurd zou zijn, volgde een ontslag om dwingende redenen dat voor de arbeidsrechtbank zou standhouden, stelde de Open Vld’er. Sophie De Wit vond de sancties “als signaal erg weinig”. Ze vond dat men heel vergevingsgezind geweest is.

“Strafbemiddeling is voor de dames van het onthaal die dit van dichtbij meemaakten de meest helende oplossing”, stelde minister Geens nog.

Deze procedure is voor hem de beste manier om een schadeloosstelling te bekomen. Koen Geens wees er nog op dat hij de eerste minister van Justitie is die de weddes van de stakers heeft ingehouden tijdens de staking. Vroeger gebeurde dat nooit, maar het is nochtans de normale procedure om lonen in te houden bij staking, voegde hij er nog fijntjes aan toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen