© rR

Weer omstreden preker in Antwerpse moskee: Pakistaanse moefti steunt moslimfundamentalist

“Omstreden? We kunnen van hieruit niet oordelen over de toestand ginds”, zegt de secretaris van de Antwerpse moskee, waar vorige vrijdag een omstreden Pakistaanse geestelijke gepredikt heeft.

Dirk Hendrikx

Het Vlaams Belang kaartte de zaak aan. "Wij vertrouwen er op dat de politie dit soort zaken monitort", reageert het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Als mensen weet hebben van oproepen tot haat of geweld moeten ze daar aangifte van doen bij de politie."

Hulde aan moordenaar

De Antwerps-Pakistaanse marktkramer Mohammad Yasin (56), die ook secretaris is van de moskee Noor Ul Haram in de Seefhoek (Antwerpen-Noord), bevestigt dat Muhammad Ramzan Sialvi daar gesproken heeft. “Vroeger kwam hij hier elk jaar onze gemeenschap bezoeken, nu was het zeven jaar geleden.”

© rr

Ramzan Sialvi is tot in Europa een populaire moefti (islamgeleerde). Hij is omstreden omdat hij hulde bracht aan de moordenaar en moslimfundamentalist Mumtaz Qadri toen die in 2016 begraven werd na zijn terechtstelling. Mumtaz Qadri had in 2011 de vooruitstrevende gouverneur van Punjab, Salmaan Taseer, vermoord omdat die opkwam tegen de strenge wet op blasfemie (godsdienstlastering). Meer dan zestig mensen zijn in Pakistan sinds 1990 gedood na aantijgingen wegens blasfemie. Na de moord op Taseer werden drie dagen van nationale rouw afgekondigd in Pakistan.

Kan je iemand die deze dader manifest steunt, hier welkom heten? “We kunnen van hieruit niet oordelen over wat er in Pakistan gebeurt”, zegt Yasin. “Dat is zo ingewikkeld. Je weet nooit welke motieven er achter beslissingen van gerecht of politiek zitten. Deze Qadri wordt door velen vereerd. Op zijn begrafenis waren zeker tweeduizend gelovigen.”

Geen haat of geweld gepredikt

Hier heeft Sialvi zeker geen haat of geweld gepredikt, zegt Yasin. “Ik was er bij, samen met zo’n tweehonderd Antwerpse Pakistanen. Het ging over de Koran en over de Profeet. Op YouTube volg ik hem ook wel wat. Hij heeft volgens mij geen banden met mensen die criminele dingen doen. Daar staat hij niet hoog genoeg voor. De Belgische regering zal hem toch ook geen visum geven als er een probleem is? Een imam die hier in de moskee foute dingen zegt over politiek of haat of geweld, vliegt direct buiten. Daarom hebben wij nog een goede naam. Volgens de Koran mag je nooit iets doen dat tegen mensen, de maatschappij of de gezondheid is.”