© rr

Buurtfeest herdenkt zondag geëxecuteerde verzetsstrijder

Lispernieuwland in Lier werd in 1948 omgedoopt tot de Frederik Peltzerstraat. De buurt herdenkt deze zeventigste verjaardag tijdens het straatfeest op zondag

26 augustus. Op de toenmalige woning van Peltzer komt een

herdenkingsplaatje.

chris van rompaey

“Het was buurvrouw Hannelore Vermassen die na het vorige straatfeest opmerkte dat we dit jaar een jubileum te vieren hebben. En vermits vele mensen, ook bewoners van de straat, ons regelmatig de vraag stellen wie Frederik Peltzer was, vonden we het logisch om dit jaar tijdens de negende editie van ons straatfeest aandacht te schenken aan deze verzetsstrijder”, legt Koen Steenmans uit.

“Met de steun van de stad Lier brengen we bij die gelegenheid om 16.30u een herdenkingsplaatje voor Frederik Peltzer aan op de woning waar hij destijds woonde. Zo komen mensen die door onze straat wandelen te weten waar de straatnaam vandaan komt. Verder kan je tijdens het straatfeest doorlopend een zoekspel spelen rond de figuur Frederik Peltzer. Het spel is voor jong en oud en werd in elkaar gestoken door de buren Hannelore Vermassen en Jo Docx”, zegt Paul Van den Cloot.

Straatspel

“Rond 15u spelen we een straatspel voor jong en oud met heel wat leuke weetjes over de straat. Gebeurtenissen van de voorbije tientallen jaren en bekende figuren van vroeger en nu zullen zeker de revue passeren. Ook niet-bewoners kunnen meespelen. Iedereen maakt kans op de mooie hoofdprijs ‘1 jaar gratis Frederik Peltzerstraat’. Met deze prijs kan je het komende jaar elke maand bij een andere handelaar in onze straat terecht voor een leuke prijs”, belooft Steenmans.

“Daarnaast zijn er uiteraard de klassiekers die bij een geslaagd straatfeest horen en waarvoor jong en oud graag de straat opkomen. Je kan spelen, lopen, fietsen en keuvelen in de autovrije straat, terwijl je een lekker drankje nuttigt. Op de middag is er een straatbuffet, verzorgd door de buren van Barvest. Daarvoor moet je wel vooraf inschrijven”, benadrukt Van den Cloot.

Hindernissenparcours

“We zorgen ook voor een reuzegroot opblaasbaar hindernissenparcours dat werd gekozen door de kinderen van de straat. Er staat ook een springkasteel voor de kleinsten en rond 18u treedt coverband Timeless op”, aldus Van den Cloot nog.

Ook voor volgend jaar heeft het buurtcomité al een thema op het oog. “Het zal dan tien jaar geleden zijn dat we ons eerste straatfeest organiseerden. Dat wordt een goede gelegenheid om terug te blikken en misschien wat hoogtepunten van die vorige edities te hernemen, zoals bijvoorbeeld de impressionante reuzenwaterglijbaan”, besluit Koen Steenmans.

De Frederik Peltzerstraat is zondag vanaf 10u een autovrije speelstraat.

buurtfeestlier@gmail.com