Australische premier belooft Fransman dat hij in land mag blijven na “heldendaad” tijdens steekpartij Sydney

De Australische premier Anthony Albanese heeft beloofd dat een Fransman die zaterdag zijn moed toonde door een aanvaller met een groot mes in een winkelcentrum in Sydney tegen te houden met een paal, in het land mag blijven.

Bron: BELGA

De Australische premier bedankte de Fransman Damien Guerot. “Ik zeg tegen Damien – die een aanvraag voor een visum heeft ingediend – dat je welkom bent in het land zolang je wil”, zei de premier dinsdag tegen de pers. “We verwelkomen hem graag als Australisch staatsburger, al zou het natuurlijk een verlies voor Frankrijk zijn.”

LEES OOK. ‘Held’ die dader van bloedbad in winkelcentrum Sydney confronteerde, doet zijn verhaal: “Hij had lege ogen”

Zes mensen, voornamelijk vrouwen, werden zaterdag doodgestoken door een 40-jarige man met psychische problemen in een winkelcentrum in Bondi Junction, een buitenwijk van Sydney. De dader, die ook twaalf andere mensen ernstig verwondde, werd door een politieagent doodgeschoten.

Guerot zwaaide boven aan een roltrap in het winkelcentrum met een paal om te voorkomen dat de aanvaller zijn dodelijke tocht kon voortzetten. Beelden van het cruciale moment gingen viraal in Australië.

Petitie

In een petitie die al door ruim 1.500 mensen ondertekend werd, wordt opgeroepen om Guerot het Australische staatsburgerschap te verlenen vanwege een daad van moed. Zijn visum om in het land te verblijven loopt over een maand af.

In de petitie wordt gesproken over een “heldendaad” die kostbare tijd opleverde voordat de politie aankwam. “We weten niet hoeveel levens hij heeft gered door zijn daad van onbaatzuchtige heldenmoed”, aldus de ondertekenaars.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER