© © Gil Plaquet

STANDPUNT. Hoofddoek op school is geen goed idee

Elf meisjes uit de Limburgse gemeente Maasmechelen mogen toch een hoofddoek dragen op hun middelbare school, ook al geldt daar een algemeen hoofddoekenverbod. De burgerlijke rechtbank van Tongeren heeft de meisjes gelijk gegeven over hun klacht tegen dat verbod, omdat het zou indruisen tegen het recht op de vrije godsdienstbeleving.

Christof Willocx

Maar de burgerlijke rechtbank van Tongeren heeft niet de bevoegdheid om het algemene hoofddoekenverbod in de school af te schaffen, zodat de andere leerlingen nog altijd geen hoofddoek mogen dragen. Dat is een vreemde gang van zaken: wie klaagt mag een hoofddoek dragen. Wie niet klaagt mag dat niet.

Vier jaar geleden was de Raad van State duidelijker. Die schafte het hoofddoekenverbod in het Koninklijk Atheneum in Sint-Truiden helemaal af.

Ik heb veel begrip voor de meisjes die naar de rechtbank zijn gestapt tegen het hoofddoekenverbod. Zij zijn baas over hun eigen hoofd. Niemand moet hen vertellen hoe ze zich moeten kleden en wat er op hun hoofd moet staan. Zij hebben dus zeker het recht om een hoofddoek te dragen.

Maar er is helaas nog een ander probleem: de onderdrukking van de vrouw in de islam. In een te groot deel van de moslimwereld worden vrouwen als grote kinderen gezien die voor bijna alles toestemming moeten vragen aan hun man. Het verplicht dragen van een hoofddoek, om zeker geen seksuele lusten op te wekken bij andere mannen, is daar te vaak een uiting van.

Daarom ben ik een voorstander van een hoofddoekenverbod op de lagere en middelbare scholen. Op hoge scholen en universiteiten is dat hoofddoekenverbod niet nodig, omdat de moslimmeisjes die daar zitten oud en kritisch genoeg moeten zijn om hun eigen keuzes te kunnen maken. Moslimmeisjes die in het hoger onderwijs zitten, zijn wellicht al meer geëmancipeerd en worden door hun familie doorgaans niet geacht om als brave huismoeder door het leven te gaan.

Tegelijk moeten de middelbare scholen meer dan ooit inzetten op een lessenpakket over de gelijkheid tussen man en vrouw. We mogen niet toelaten dat een misplaatst superioriteitsgevoel van sommige moslimmannen de talenten van duizenden moslimmeisjes onder de knoet houdt. Het verbod op het dragen van een hoofddoek is ook een sterk signaal naar de ouders toe.

Moslimmeisjes moeten de kans krijgen om in hun tienerjaren te worden wie ze willen zijn. Dat is niet evident als je dat zoekproces moet voeren met een stuk stof op je hoofd dat symbool staat voor de verdrukking van de identiteit die een tiener wordt geacht te ontwikkelen.

In dit gevoelige dossier heeft niemand de waarheid in pacht. Maar het juridisch waterdicht maken van het verbod op een hoofddoek kan de gelijke kansen van meisjes in het onderwijs fors bevorderen. En gelijke kansen zijn minstens evenzeer een basisrecht als godsdienstvrijheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER