Direct naar artikelinhoud
gent

Stad Gent furieus over Ikea-bushokjes: Clear Channel haalt ze weg tegen morgen

Een van de bushokjes aan de Dampoort in Gent is vermomd als Ikea-busstation. En daar heeft de meubelgigant geen toestemming voor gevraagd.Beeld Wannes Nimmegeers

Neen, het zijn geen miniwoonwarenhuizen. Wel twee bushokjes, vermomd als Ikea. Het Gentse stadsbestuur laat de twee opvallende blauwe bushokjes nu weghalen. Ze zijn in strijd met afspraken die het stadsbestuur begin 2015 met het bedrijf Clear Channel heeft gemaakt, dat verantwoordelijk is voor het straatmeubilair.

Clear Channel ligt al een hele poos niet meer in de bovenste schuif van het stadsbestuur sinds het debacle met de hopeloos te laat opgeleverde bushokjes in Gent. Gisteren doken aan de Dampoort en aan de Zuid plots twee grote blauw-gele 'Ikea-perrons' op die over de bestaande bushokjes werden geïnstalleerd. Niet alleen trekken de bushokjes alle aandacht naar zich toe op het gevaarlijkste en drukste kruispunt van de stad. Bovendien zijn fietsers die achter het bushok doorrijden, niet meer zichtbaar.

Twitter bericht wordt geladen...

"Er is een duidelijke afspraak dat Clear Channel enkel aanpassingen aan bushokjes mag doorvoeren mits goedkeuring van de stad. Bovendien mogen installaties niet storend zijn voor het verkeer. In dit geval is er geen toestemming gevraagd en belemmeren die bushokjes het zicht", zegt een bijzonder boze schepen van Mobiliteit, Filip Watteeuw (Groen). "We zullen onmiddellijk bellen naar Clear Channel. Ze krijgen enkele uren om in te grijpen. Reageren ze niet, dan breken we die bushokjes zelf af - en nog liever vandaag dan morgen. Als ze hun materiaal in één stuk willen recupereren, zullen ze dus snel moeten handelen.”

Wanneer Clear Channel bij zijn reclame-activiteiten wil afwijken van de verlichte affiche in de 561 bushokjes die het uitbaat in Gent, moet het daar uitdrukkelijk toestemming voor vragen. "Dat is hier niet gebeurd", zegt Watteeuw, "laat staan dat Clear Channel toesteming gekregen zou hebben." De twee bushokjes, die geïnstalleerd zijn aan het plein Zuid en aan station Dampoort, worden tegen morgen/vrijdag ontmanteld.